Magyarország

2018.11.11. 14:27

Hőseinkről emlékeztek meg a megújult Honvédtemetőben

Debrecen - A csaknem 170 éves debreceni Hősök temetője a Nagy Háború centenáriuma alkalmából újulhatott meg, így a debreceniek hazánk egyik legszebb katonatemetőjében tiszteleghetnek hősi halottaink előtt.

Debrecen - A csaknem 170 éves debreceni Hősök temetője a Nagy Háború centenáriuma alkalmából újulhatott meg, így a debreceniek hazánk egyik legszebb katonatemetőjében tiszteleghetnek hősi halottaink előtt.

Díszsortűztől volt hangos vasárnap délelőtt a debreceni Honvédtemető. A felújított emlékhelyet Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter adta át a városnak az I. világháború végének századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A debreceni Hősök temetőjét 1945-ben zárták be hivatalosan, később a katonákat is a Köztemetőben temették el. Papp László polgármester ünnepi beszédében kiemelte:

Ez a felújítás, mely régi kötelezettségünk volt, azt üzeni kortársainknak és az utánunk következő generációknak, hogy a hazáért való áldozathozatal nem mehet feledésbe. Az, hogy ma egy erős, és Európában meghatározó szerepet betöltő Magyarországról beszélhetünk, abban az itt nyugvó hősöknek érdemei vannak."

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében az emlékezésről úgy fogalmazott: – Tisztelet mindenkinek, akikre emlékezünk ma az ország bármely pontján. Ez a hely méltó az emlékezésre és az emlékeztetésre, hogy fejet tudjunk hajtani hőseink példamutató szolgálata előtt. Legyen ez példamutató minden nemzet számára – mondta a miniszter, majd arra kérte a katonákat, hogy ezt az emlékhelyet nagy odafigyeléssel és gondoskodással ápolják.

A debreceni Hősök temetőjében 2023 első világháborús hősi sír párnaköveinek cseréjét, városi költségvetési forrásból pedig a második világháborús katonasírok rendbetételét végezték el a közelmúltban.

Dr. Benkő Tibor kiemelte: – Régóta vágyunk arra, hogy a hősök temetője méltó módon emlékezhessen a szabadságharc, az első és második világháború elesett hőseiről és áldozatairól. A miniszter így folytatta:

Hazánk függetlenségéért áldozták életüket, épp ezért méltó a Honvédtemető és a Hősök temetője elnevezés, hiszen együtt nyugszanak a földben. Ez a hely figyelmeztessen bennünket arra, hogy békében születtünk, békében szeretünk élni, és leszármazottainknak is békét szeretnénk teremteni."

Papp László polgármester ünnepi beszédében arra emlékeztetett: – Honvédek, névtelen félistenek nyugszanak itt, akik hősies vitézséggel küzdöttek a hazáért, szabadságáért és nemzeti függetlenségéért, akik dicsően harcoltak a debreceni csatában 1849. augusztus 2-án. – Elődeink a nemzet szempontjából sorsfordító csatákban harcoltak. A Mária Terézia által 1756-ban alakított Debreceni 39. Gyalogezred az első világháborúig több mint 100 csatában vett részt kiemelkedő hőstetteiért sárga színű csapatzászlóban részesült – mondta Papp László.

Papp László a felújítási munkálatokról azt mondta: – A Bocskai dandár vezetésével közösen dolgoztuk ki a Debreceni Militárium programot, amelynek keretében 2 pályázaton összesen 250 millió forintos minisztériumi támogatásból és több mint 100 millió forintos önkormányzati forrásból újult meg nemzetünk és városunk katonai emlékezetének e csodálatos helyszíne.

Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke ünnepi beszédében többek között a katonai esküről beszélt: – Az összes, hazánkat szolgáló ember közül a honvédek teszik a legszigorúbb esküt, hiszen a hazát az élete árán is megvédik. Már önmagában ez az eskü is megköveteli azt, hogy tisztelegjünk előttük. Honvédek nélkül nem létezne ezeréves jogfolytonos államiságunk sem. Kósa Lajos szerint mind a mai napig kulcskérdés, hogy legyenek olyan emberek, akik a hazát életük árán is megvédik, és békeidőben is erre tesznek fogadalmat.

Az ünnepi beszédeket követően Berta Tibor ezredes, katolikus tábori lelkész és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori lelkész beszentelte, majd megáldotta a sírokat. Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, majd megkondult a lélekharang, eldördült az díszsortűz, a megemlékezők pedig mécses gyújtottak a Hősök temetőjében.

- Szakál Adrienn -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!