Magyarország

2018.10.23. 15:52

A legfontosabb az emlékezet

<em>A történelem kifejezésére az egyik legjobb lehetőség a művészet. Szerintem egy-egy alkotásból – legyen az festmény, irodalmi mű vagy mozi – sokkal többet megtudhatunk, mint egy „száraz” történelemkönyvből. Éppen ezért hatalmas ereje van egy-egy alkotásnak, ami valódi értékeket közvetít az emberek felé.</em> Boros Norbert írása.

A történelem kifejezésére az egyik legjobb lehetőség a művészet. Szerintem egy-egy alkotásból – legyen az festmény, irodalmi mű vagy mozi – sokkal többet megtudhatunk, mint egy „száraz” történelemkönyvből. Éppen ezért hatalmas ereje van egy-egy alkotásnak, ami valódi értékeket közvetít az emberek felé. Boros Norbert írása.

Biztos sokan tudják, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc történései kapcsán az Egyesült Államok egyik legnézettebb televíziós műsorában, az Ed Sullivan Show-ban is megemlékeztek a magyarországi eseményekről. Az 1957. januárjában képernyőre került adásban a hazájában óriási kedvenc műsorvezető-házigazda arra kérte nézőit, adományaikkal segítsék a magyarokat. A felhívás népszerűsítéséhez nem kisebb sztárt nyert meg, mint Elvis Presley-t, aki a lelkesítő konferálás után elénekelte a Béke a völgyben című számot. (Ennyi év távlatából mellékesnek tűnik, hogy Elvis tudott-e arról, hogy Ed Sullivan mire készül, a lényeg, hogy a Király azóta Budapest díszpolgára lett és parkot neveztek el róla a fővárosban.)

Mint mindenkinek, nekem is vannak 56-os film­emlékeim. A Törőcsik Mari és Garas Dezső főszereplésével készített Szamárköhögést gyerekként láttam, így legfőképpen a kisfiúval tudtam azonosulni, aki a forradalom kapcsán annak örült, hogy nem kellett iskolába mennie. A rendszerváltás után megszaporodtak az ilyen jellegű mozik, szinte kötelező volt megnézni a Nagy Imre életéről szóló A temetetlen halottat, a Ralph Fiennes és Rachel Weisz által ­fémjelzett, Szabó István rendezte Napfény ízét, a vízilabdásokat középpontba állító Szabadság, szerelem című filmet, a legutóbbi nagy sikert, A berni követet, vagy éppen az 56 csepp vért.

A maga nemében valamennyi remek alkotás, melyek lényegében mind más szemszögből mutatják be a forradalmat, így mindenki kiválaszthatja közülük azt, ami a szívéhez közel álló. De ami a legfontosabb, valamilyen formában mindenki emlékezni tud a magyar hősökre, akik nemet mondtak az elnyomásra, s fegyvert ragadtak a diktatúra ellen.

- Boros Norbert -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!