Magyarország

2018.09.23. 08:11

Létezik-e szakítás után barátság?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - „Ha a szerelem elmúlik, és a párkapcsolat véget ér, a barátság akkor is megmaradhat.”

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - „Ha a szerelem elmúlik, és a párkapcsolat véget ér, a barátság akkor is megmaradhat.”

Mindannyian elképzelünk egy idilli életet, világot magunk köré, talán már gyermekkorunkban megálmodjuk az igazit, de az idő elteltével változnak az igényeink. Gyermekként hajhúzogatással és kisebb incselkedésekkel adjuk egymás tudtára a másik iránt érzett szimpátiánkat, ez azonban felnőttként sokkal komolyabbá válik. A játékos piszkálódásokat felváltják az őszinte szavak és az érzelmekkel teli érintések, amelyekről azt gondoljuk abban a pillanatban, hogy soha nem múlhatnak el. A párunk nemcsak a szerelmünk lesz, hanem egyszerre a családtagunk, legjobb barátunk, sokszor még a szülői szerepet is felveszi, ha a helyzet megkívánja. Éppen ezért, a rémálmainkban sem akarunk azzal a képpel találkozni, hogy nincs mellettünk a szerelmünk, azonban egyszer szinte mindenkinek át kell élnie a helyzetet. Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadót kérdeztük a párkapcsolatokról és a barátságról, valamint kitértünk arra: a valóságban megtörténhet-e, hogy a szakítás után a felek nem tudják egymást elengedni.

Sérelmek halmozódása

– Úgy gondolom, két ember között alakulhat ki még attól függetlenül barátság, hogy a múltban egy párt alkottak.

A párkapcsolat elejére jellemző a bizakodás, rajongás, szeretet, azonban idővel előkerülnek a megoldásra váró helyzetek és a feszültségek. Hogyha ilyenkor mindkét félnek megfelelő megoldást keresnek, azzal elősegítik a hosszú távú, szeretetteli együttlétet. Ha a szerelem elmúlik, és a párkapcsolat véget ér, a barátság akkor is megmaradhat. A jól működő párkapcsolat nem véletlenszerűen alakul ki, a tagok alakítják, ápolják. Viszont sokan nem tudják jól alakítani a kapcsolatukat, mert nincs hozzá eszközük, információjuk.

A megromlott kapcsolatban pedig halmozódni kezdenek a sérelmek, ami eltávolodáshoz és szakításhoz vezethet.

Általában a szakítás, válás után hónapokig vagy akár évekig a fájdalom és a megbántottság erős, emiatt nincs jó kapcsolat a felek között. Évek múlva, egy újabb, jól működő párkapcsolatból visszatekintve már nem számítanak annyira a régi sérelmek. Nem lehetetlen az, hogy ilyenkor újra jóban leszünk a régi kedvesünkkel – mondta a szakértő.

Félreértések, problémák

Persze nem várható el a jelenlegi kedvesünktől, hogy tárt karokkal fogadjon a múltunkból egy olyan embert, aki valaha a boldogságot jelentette számunkra. Természetes emberi magatartás, hogy féltjük azt, ami a miénk; kedvesünk esetleges féltékenységének többféle oka lehet. Irigyelheti a exszel töltött időt, figyelmet, ezenkívül tarthat attól, hogy a régi páros összemelegedhet, akár csak egy alkalomra, vagy újra összejöhetnek. A szakember úgy gondolja, hogy a félreértések megelőzése végett üljünk le a kedvesünkkel, és beszéljünk a problémákról, se a féltékenység, se az exszel való barátkozás ne legyen elítélve, elbagatellizálva.

Lévai Lívia megítélése szerint az életben a legnagyobb értékek közé tartozik a párkapcsolat és a barátság. Éppen ezért, ha az exünk valóban „csak” barát, akkor elvárhatjuk, hogy a jelenlegi párunk elfogadja, hiszen az életünk fontos részét képezi. – Azt látom, hogy a jól működő kapcsolatokban a felek bármit mernek kérdezni és mesélni az exszel kapcsolatban is. Ha nincs tabu, nincs rejtegetnivaló, az megerősíti a bizalmat. Amennyiben az exszel való kapcsolat nemcsak baráti, hanem hozzátartozik a flörtölés, akkor is érdemes őszintének lenni a párunkkal. A párkapcsolat kereteit, határait együtt szükséges kialakítanunk, elengedhetetlen, hogy a jelenlegi kedvesünk megismerje a régi párunkat.

A féltékenység oka időnként az, hogy az exet idealizáljuk, vetélytársnak tekintjük. Egy közös program nagyban segíthet reálisan látni a helyzetet – tette hozzá Lévai Lívia.

Közös jövő

A párkapcsolati tanácsadó teljes mértékben mellőzné, hogy egyes dolgokat, cselekvéseket megtiltsunk a párunknak, hiszen a párkapcsolatban, jó esetben, egyenrangúnak kell lennie a feleknek. Legyen bármilyen döntésről szó, vagy cselekedetről, minden esetben tiszteletben kell tartanunk egymás igényeit. Ha igazán ismerjük a szerelmünket, akkor a negatív hozzáállásának is tudnunk kell az okait. A feszültséget előidézhetik régi rossz tapasztalatok, esetleges hiányok a jelenlegi kapcsolatban. De az sincs kizárva, hogy meg akar felelni a valós vagy inkább elképzelt családi, illetve társadalmi szabályoknak.

Nehéz lenne megállapítani konkrétan, miért ragaszkodunk a volt párunkhoz, miért esik nehezünkre az elengedés. Vannak esetek, amikor nem is kell találgatni; ha a feleknek van közös gyermekük, ugyanaz a baráti társaságuk, akkor nem meglepő, hogy tartják a kapcsolatot, nincsenek haragban. Találkozhatunk olyan egyénnel is, aki addig nem akarja elengedni a volt kedvesét, amíg az újban nem biztos, szinte tartalékként kezeli, akihez vissza lehet menni alkalmanként. Ez azonban nagyban nehezíti az új kapcsolat elmélyülését.

A szakértő szerint az ex közelsége valóban szakításhoz vezethet, de akkor el kell gondolkodni, hogy a jelenlegi kapcsolatunkban milyen problémák állnak fent, amelyek ellehetetlenítik a közös jövőt.

- Nagy Emese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!