Magyarország

2018.08.31. 17:36

Összetartó közösséget építenek a görögkatolikusok

Debrecen - Egyházi iskolában nevelkedni erkölcsi és hitbéli többletet jelent a diákoknak.

Debrecen - Egyházi iskolában nevelkedni erkölcsi és hitbéli többletet jelent a diákoknak.

  • Az iskola az állam és az egyház közös ügye és munkája – hangsúlyozta dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanévnyitóján.
  • Kiemelte, az egyházak évezredes gyakorlata nemcsak a diákok oktatását, hanem a nevelését is segíti, és fontos számukra az, hogy jó embereket bocsátsanak útra az intézmény falai közül. Olyanokat, akik tudják, mit keresnek az életben, és hol találják meg azt.
  • – Az egyházak közösséget építenek, ahol a tanár, a diák és a szülő átélheti azt, hogy összetartozunk. Ez nem egy eszme, hiszen közösséget csak a gyakorlatban lehet megélni, ami fáradsággal és küzdelemmel jár együtt. Éppen ezért nagyra értékeljük azt, amit a fiatalokért tesznek, és élnek az állam által nyújtott lehetőségekkel, hogy maradandó értékeket teremtsenek – jelentette ki.
  • Új névvel kezdték meg az új tanévet a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában augusztus 31-én. Az egykori Dienes László Görökatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola ugyanis a 2018/19-es tanévtől kezdődően Szent László nevét viseli. Az új névtáblát Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és dr. Papp László polgármester leplezte le.

    Ezt követően a 295 millió forintból felújított épületet is felszentelte az érsek-metropolita, miután áldást kértek az iskolára.

    Fontos a szeretet

    Kocsis Fülöp az ünnepségen elmondta, az intézmény számára nemcsak a név, hanem Szent László oltalma is fontos, valamint az, hogy a diákok ne csak testileg és szellemileg, hanem lelkileg is növekedjenek. Kiemelte, a Hajdúdorogi Főegyházmegye minden intézményének van egy jelmondata; idén a „Növekedjetek szeretetben!” felszólítást választották. Éppen ezért arra kérik a pedagógusokat, illetve az iskolai lelkészeket, hogy barátságos és szeretetteljes légkört biztosítsanak a diákok számára. Hangsúlyozta, ez azért is fontos, mert szeretet nélkül sérül a lélek.

    – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az iskola megújult, hiszen ez azt jelenti, hogy jó munkát végzünk, elégedettek velünk, és bíznak bennünk. Az iskolánk és az egyház értékei ugyanis számos tekintetben azonosak, így az intézmény méltó arra, hogy Szent László nevét viselje – emelte ki Bánk Tibor igazgató.

    Egyenlő esélyek

    Gulyás Gergely hozzáfűzte, az állam egyre nagyobb részt vállal magára az iskolakezdés költségeiből, ezt az ingyenes tankönyvek is mutatják.

    Az átalakult iskolarendszer, vagyis az állami és egyházi fenntartás alá került intézmények pedig lehetővé teszik azt, hogy mindenki azonos körülmények között tanuljon, és biztos megélhetése legyen az iskola elvégzése után.

    BR

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!