Magyarország

2018.08.11. 15:01

Még mindig lehet grillezni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van. De nem mindegy, hogy milyen.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van. De nem mindegy, hogy milyen.

Ha nyár, akkor grillezés. A grillezésben nemcsak az a nagyszerű, hogy ízletes falatokat varázsolhatunk az asztalra, hanem kiváló apropó arra is, hogy összeüljön a család, vagy a baráti társaság. Egyre többen fedezik fel, hogy ehhez nem feltétlenül kell nagy, kiépített tűzrakó a kert végében, hanem egy kisebb erkélyen elférő gázos gömb­grillen is könnyen ínycsiklandó finomságok készíthetőek. Ezt a trendet felismerve az egyik élelmiszergyártó cég idén már másodszor kérte fel Serényi Zsoltot, a grillezésről mindent tudó fenegyerek séfet arra, hogy mutassa meg, mitől lesz ellenállhatatlan az otthon készített grillétel.

Ügyeljen a higiéniára!

Fontos, hogy a grillt minden használat előtt alaposan tisztítsuk meg, hogy eltávolítsuk a ráégett anyagokat és az idő közben rárakódott port. A grillezni kívánt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg sütés előtt!

A jó minőségű húsnak nincs szüksége arra, hogy napokig bolti pácban ússzon. A páclé nem hozzáad a tökéletes grillélményhez, hanem pont ellenkezőleg, elveszi a hús ízét. Sütés előtt egy kis só és frissen őrölt bors – csupán ennyi kell a tökéletes ízélményhez.

A BBQ és a grillezés közt a leglényegesebb különbség, hogy míg a szmókerben lassan, alacsony hőfokon készül a hús, addig a grillen magasabb hőmérsékleten, rövidebb idő alatt sül meg az étel. Ugyanakkor fontos, hogy ne a lobogó lángra dobjuk rá az alapanyagokat, hanem várjuk meg, amíg leég a tűz. Ha így teszünk átsütjük és nem megégetjük a húsokat és egyéb finomságokat.

Nem csak a húsé a világ

Ki mondta, hogy a füstös ízek csak húson élvezetesek? A füstölt grillsajtok olyan hagyományos, valódi bükk­fával füstölt sajtok, mely grillezés után a finom aranybarna kérgen belül lágy, füstös ízélményt nyújtanak. Az idei nyár nagy meglepetése, hogy mostantól van olyan termék, amely már nyárs formában is kapható. Tűzze fel a pálcikára, dobja a rácsra, tálalja fehér balzsamecetes zöldsalátával. Ezután nincs más dolga, mint bezsebelni az elismerő szavakat.

Bolondítsa meg sajttal!

A nyár bővelkedik friss zöldségekben. Hiba lenne nem bevetni őket! Vágjon ujjnyi vastag szeletekre padlizsánt, paradicsomot, paprikát. Süsse együtt grillnyárssal. Pár perc alatt a sajt is elkészül, egy kis mentás zöldborsópürével pedig kész is az őrületes nyári ízkavalkád.

A húspogácsák a nyári sütögetések nagy kedvencei. Hamburgerpogácsába csomagolva főleg a fiatalabbak körében népszerű, laktató lakoma. Próbálja ki, hogy milyen mennyei ízorgia keveredik abból, ha a marhahúspogácsára, grill camembert-et olvasztasz. A fehér nemes penész kérge megakadályozza a sajt kifolyását, beleharapva viszont lágy és krémes. Ki tudna ennek ellenállni?

HBN


Legendás BBQ-oldalas-recept

Hozzávalók:

BBQ-szósz:

  • 2 kanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál mustár
  • 4 kanál barnacukor
  • 1 dl sör
  • 2 kanál worcestershire szósz
  • chili por, cayenne bors, fekete bors, füstölt por
  • ½ kanál sima ecet
  • ½ liter ketchup
  • Elkészítés:

    Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2-3 perc), beleöntjük a ketchupot, a worcestershire szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és legalább 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.

    Oldalas:

    Lehetőleg az oldalason ne legyenek zsíros részek. Nekünk csak a sovány darabja kell, a csonttal. Nyugodtan megvehetünk egy egész (fél)oldalast, garantálom, hogy el fog fogyni! Otthon a jókora darabot a csont közti hús mentén feldaraboljuk úgy, hogy minden darab két csontból álljon. Majd fűszeres lében (hagyma, füstölt por, só, egész bors) lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús éppen csak nem fordul le magától a csontról. Amikor kész, a szószba mártjuk, és a forró grillen megsütjük. (mindmegette.hu)


    [related-post post_id="3915583"]

    [related-post post_id="3858412"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!