Magyarország

2018.07.07. 18:53

Hogy is van a pontszámítás?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hány pontot érnek a 2018-as felvételin az érettségi eredmények? Kalkuláljatok velünk!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hány pontot érnek a 2018-as felvételin az érettségi eredmények? Kalkuláljatok velünk!

A tanulmányi pontszámhoz kell hozzáadni a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos eredményének átlagát. Természetesen egész számra kerekítve.

Kerekíteni kell

Például egy felvételiző magyarból 67, matematikából 87 százalékos érettségit szerzett, történelemből 91, angol nyelvből 85, a választott tantárgyból, franciából pedig 78 százalékot. Az eredmények átlaga 81,6. Ezt egész számra kell kerekíteni, így 82-t kapunk. Vagyis a jelentkező 82 pontot szerzett. Az érettségi pontok adják azt a bizonyos „második” 200 pontot az 500-ból.

Az érettségi pontok számításakor csak annak a két tantárgynak a százalékos eredményét kell figyelembe venni, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni, vagyis összesen 200 pontot − függetlenül attól, hogy a két tárgyból tett érettségi vizsga közép vagy emelt szintű.

Példa: a felvételiző olyan alapszakra jelentkezett, amelyen a magyar, az angol és a német választható érettségi tárgy. Mivel a jelentkezőnek mindháromból van érettségi eredménye − magyarból 87, angolból 91, németből pedig 78 százalékos vizsgát tett −, a két legjobban sikerült matúra eredményét váltják pontra. Ez a 91 százalékos angol-, és a 87 százalékos magyarérettségi, az érettségi pontszám így 91+87=178 – írja az eduline.

Tanulmányi pontok

Az egyetemre vagy főiskolára jelentkezőknek először az öt fő tantárgyból szerzett − utolsó két év végi − érdemjegyeket kell összeadniuk, majd megduplázniuk. A magyar nyelv és irodalom (a két érdemjegy átlagával kell számolni), a matematika, a történelem, egy (legalább két évig tanult) idegen nyelv vagy nemzetiségi nyelv és irodalom mellett egy, legalább két évig tanult természettudományos tantárgy eredménye is számít.

Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha a diáknak a középiskolában nem volt olyan természettudományos tárgya, amelyet legalább két évig tanult, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!