Magyarország

2018.06.12. 15:21

Mesét ír bábszínházba, s olykor könyvekbe is

Budapest - Nem könnyű feladat egyszerre gyerekszemszögből és szakmailag nézni a könyveket.

Budapest - Nem könnyű feladat egyszerre gyerekszemszögből és szakmailag nézni a könyveket.

Gimesi Dóra varázslatokkal teli mesekönyvét – amiben még a tündérek is szerelembe eshetnek, csalódhatnak, újra szerelembe eshetnek és megbékélhetnek – választotta a zsűri a 2017. év gyermekkönyvévé a 89. Ünnepi Könyvhéten a fővárosban. Ajánlják mindenkinek 6 éves kortól, akár kiskamaszoknak és felnőtteknek is, akik hagyják, hogy magával ragadja őket a mese és az ezerarcú szerelem ereje – olvashatjuk az ajánlóban.

Ír, tanít, rendez

No, de ki ez a fiatal nő, aki magáénak tudhatja a legjobb mesekönyvet? Szegeden született 1983-ban és ott nőtt fel, erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. A Színház és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakán végzett, bábszínházi adaptációkra szakosodva szerzett doktori fokozatot. Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturg­ja. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Konzekvens művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója. Újabban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen dramaturgiát, kreatív írást, bábszínház-esztétikát tanít. Első kötete, a Csomótündér után megjelent A Macskaherceg kilencedik élete, ezzel nyert most.

A szinhaz.org így ír róla:

Gimesi Dórának igazi álommunkája van: meséket ír. Erről nagyrészt a szülei és a nagyszülei tehetnek, akik telemesélték neki a világot. Amikor épp nem ír, akkor olvas: van egy nemzetközi mesekönyv-gyűjteménye, amelyben majdnem minden nyelven és témában találhatók mesék. Az apukája készített neki égig érő könyvespolcot, hogy mind elférjen. A könyveken kívül cipőket és érdekes szavakat gyűjt."

- pagony.hu, budapestszinhaz.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!