2018.06.16. 15:12
Köretek újburgonyából
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az újburgonyából számtalan ízletes köret készülhet.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az újburgonyából számtalan ízletes köret készülhet.
Gőzölt újkrumpli
Hozzávalók / 2 adag
Elkészítés
A krumpli vékony héját ledörzsöljük. Ha nem egészen apró a krumplink, félbevágjuk őket. Egy lábas aljára vizet öntünk, beletesszük a babérlevet és a héjas fokhagymagerezdeket. Felforraljuk. Ráteszünk egy párolóbetétet vagy szűrőt (a lényeg, hogy ne érjen bele a vízbe), belerakjuk a krumplit, lefedjük, vagy alufóliával letakarjuk úgy, hogy ne tudjon kiszökni a gőz. Kb. 10 perc alatt puhára gőzöljük. Azonnal tálaljuk.
Újburgonya tócsni
Hozzávalók / 4 adag
Elkészítés
Az újkrumplit megmossuk, edénybe tesszük, és felengedjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk. Közepes lángon megfőzzük, de ne túlságosan puhára! A krumplit leszűrjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egy lapáttal egyenként megroppantjuk, és összelapítjuk őket. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk a krumplit, kakukkfűvel és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük, majd 220-225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre, amíg meg nem pirul. (Ha van ilyenünk, akkor használjuk a grillfokozatot.) A fokhagymát belereszeljük a tejfölbe, és a megsült krumplira kanalazzuk.
Snidlinges újburgonya
Hozzávalók / 2 adag
Elkészítés
A krumplikat alaposan megmossuk. Ha túl nagyok a krumplik, akkor kisebbekre vághatjuk, majd egy fazékban, sós vízben feltesszük kb. 20 percre főni. A megfőtt krumplikat leszűrjük. Egy serpenyőben olívaolajon a még meleg újkrumplikat meghempergetjük. Az apróra összevágott snidlinget rászórjuk a tetejére, kicsit megrázogatjuk a serpenyőt, így a snidling rátapad majd az olívás újkrumplikra, ami nagyon íncsiklandó látvánnyá teszi.
Tálaláskor nagy szemű tengeri sóval ízesítjük.
Vajas petrezselymes újburgonya
Hozzávalók / 3 adag
Elkészítés
Az újkrumplit tisztítás után kockára vágva tesszük a vízbe főni. Mikor forr, megsózzuk. Közben megmossuk a petrezselymet, és vágódeszkán jó apróra vagdaljuk. Ha megfőtt a krumpli, leöntjük a vizet. A vajat hozzádobjuk. Mérsékelt tűzre tesszük, és a petrezselyemmel megszórjuk. Hármat, négyet keverünk rajta, nem baj, ha a krumpli összetörik kissé. Elzárjuk a lángot, és tálalhatjuk is. Ha szükséges, utána sózzuk.
Fűszeres parázsburgonya
Hozzávalók / 3 adag
Elkészítés
A krumplikat megmossuk és kettévágjuk őket. A sárgarépákat tisztítjuk, hámozzuk és karikákra szeljük. A fokhagymagerezdeket felkarikázzuk. Tálaló edénybe rakjuk a három alapanyagot. Sózzuk (én nagyobb/durvára őrölt sót használtam), borsozzuk (színes borsot borsőrlővel használva a legszuperebb), és olívaolajjal meglocsolva összerázzuk a tűzálló edényünkben. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a krumplik puhák lesznek, és kicsit megpirul a répa és a fokhagyma.
- Nosalty -