Magyarország

2018.05.19. 07:58

Mindennapi irgalmaink

<em>A Gyergyóalfalui Keresztaljával Csíksomlyóra zarándokolni életem egyik legszebb, legmeghatározóbb élménye. Sok áldást és kegyelmet kaptam ezen az úton: az elfogadás, a saját fizikai és lelki határaim megismerésének, emberi gyengeségeim felismerésének kegyelmét, hitem megerősítésének, a keresztény fiatalokba vetett bizalom és öröm áldását.</em> Forgács Bernadett írása.

A Gyergyóalfalui Keresztaljával Csíksomlyóra zarándokolni életem egyik legszebb, legmeghatározóbb élménye. Sok áldást és kegyelmet kaptam ezen az úton: az elfogadás, a saját fizikai és lelki határaim megismerésének, emberi gyengeségeim felismerésének kegyelmét, hitem megerősítésének, a keresztény fiatalokba vetett bizalom és öröm áldását. Forgács Bernadett írása.

Azóta érzem, hogy életében egyszer minden magyar embernek – legyen hívő, vagy nem hívő – jó lenne eljutnia Csíksomlyóra, ott állni a végtelennek tűnő tömegben a Kis- és Nagysomlyó közötti nyeregben és átélni, milyen érzés az, amikor a magyar és a székely himnusz zeng a máskor néma hegyek között és a híres Mária-kegyhely mellett magyar nyelven szól Égig az imádság.

A Szentlélek munkája ez, amit azok is éreznek – talán egy kis borzongás, szokatlanul jött öröm, szívdobogás formájában –, akiket nem a hitük, hanem turisztikai célok hoznak Székelyföldre.

A Szentlélek munkálkodik szerte a világon, s ennek mibenlétét nehéz elmagyarázni a nem hívőknek. Talán így: a Szentlélek ott van minden jótéteményünkben, minden mosolyunkban, mindennapi irgalmainkban, nagy és kis jótetteinkben. Általa gyógyulnak a sebek, érnek meg az elhatározások a jóra, Ő segít megtenni azt, amiről azt gondoljuk, emberi mivoltunkban nincs hozzá elegendő erőnk.

Van is erre egy sokatmondó magyar mondás: megszállta a Szentlélek. Olyankor mondjuk ezt, ha meglepődünk valaki jó cselekedetén. Szívből remélem, hogy pünkösd szent ünnepén minél többeket tölt be a Szentlélek és nyomában minél több jó születik erre a világra.


[related-post post_id="3864893"]

[related-post post_id="3864051"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!