Magyarország

2018.02.17. 11:58

Először a horoszkópot, majd a napi igét olvassák

Pocsaj - Reggel kezdődik az élet Pocsaj nyugdíjasklubjában. Ki biciklivel, ki a falu buszával, ki járókerettel érkezik meg, majd a gondozónő felolvassa a napi horoszkópot, utána következik a hitéleti idézet. Beszélgetnek az öregek, fő téma az előző napi filmsorozat egyike vagy mindegyike. Néha a pap is és az orvos is ellátogat hozzájuk. A pocsaji idősek klubjában jártunk a minap.

Pocsaj - Reggel kezdődik az élet Pocsaj nyugdíjasklubjában. Ki biciklivel, ki a falu buszával, ki járókerettel érkezik meg, majd a gondozónő felolvassa a napi horoszkópot, utána következik a hitéleti idézet. Beszélgetnek az öregek, fő téma az előző napi filmsorozat egyike vagy mindegyike. Néha a pap is és az orvos is ellátogat hozzájuk. A pocsaji idősek klubjában jártunk a minap.

A Lorántffy Zsuzsanna Szociális Intézmény telephelyén a klub vezetője, Mezei Csabáné Erika 2011 óta dolgozik az időseknél, majd 2014-től a nappali ellátás vezetője.

– Jelenleg nyolc gondozóval igyekszünk az idősek igényeit teljesíteni.

A klubba bárki bejöhet, aki betartja a közösségi szabályokat, és akkor távozik, amikor szeretne.”

Az időseket, mivel sok a mozgáskorlátozott, az önkormányzati busz szállítja ide reggel, és délután vissza otthonukba, mivel csak nappali ellátás van. Van azonban, aki kerékpárral jön és megy. Az idejáró klubtagok mindegyike egyedülálló. Néhányan csak az ebédért jönnek, és akkor egy kis időt eltöltenek az ittlévőkkel – mondja a vezetőnő. Hozzáteszi, hogy az idejáró időseknél megfigyelhető az egyedüllétből fakadó depresszió, amelyet igyekeznek az itt dolgozók kezelni, főként egyéni beszélgetéssel. Feladatuk még az öregkori betegségek megelőzése, elviselése, valamint az egészséges időskor esélyeinek növelése, az életkoruk pozitív elfogadása.

Kéthetente jön az orvos

A tagok a bentlétük ideje alatt különböző szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. A gondozónők rendelkezésükre állnak, a házi segítségnyújtást többen kérik, sok a fekvő beteg, hozzájuk rendszeresen járnak. A vezetőnő a szolgáltatások között említi a mentális segítségnyújtást, a bevásárlást, a gyógyszerellátás könnyítését. Gond lehet egy nyomtatvány kitöltése, hivatalos levél megírása, a számlákon való eligazodás, ezekben is segítenek.

A klubban | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

– Megünnepeljük a születésnapokat, névnapokat, jelentősebb ünnepeket.

Az otthonba kéthetente eljön a háziorvos, hozzá egyesével mennek be az időseink, elmondják panaszukat, megnyugvást ad nekik az orvos jelenléte.”

Lehetőség van a vallás gyakorlására, a tiszteletes és tisztelendő urak is el szoktak jönni hozzánk. Ez is fontos az időseinknek, mert mozgásuk korlátozottsága miatt nem tudnak a templomba elmenni – emelte ki a klub vezetője.

A mindennapi rituálék

Mezeiné Erika elmondta, reggelente azzal kezd, hogy az újságban lévő horoszkópot elolvassa nekik, majd egy református igefüzetből a mindennapi igét olvassa fel, mert ezt is igénylik. Ez is napi rituálé, szokás. Megbeszélik az előző napi tévésorozat eseményeit, „függők” e tekintetben, ki nem hagynának egyetlen részt sem. A délelőtti órákban lehet a beszélgetéseken kívül kártyázni – jó kis kártyapartikat szoktak rendezni –, tévét nézni. Van, aki itt ebédel, míg mások hamarabb hazamennek. Délután 3 óráig lehet itt lenni. Lehetőség van mosásra, tisztálkodásra, van aki igénybe is veszi. A fodrász is helybe jön. Ha az iskola és óvoda valamilyen ünnepségre készül műsorral, az idősek otthonában is előadják azt, örömmel veszik a gyerekek műsorát.

Mivel többen nehezen, vagy csak járókerettel mozognak, így máshová nem igazán tudnak kimozdulni. Kismarjába mentek át tavaly, idén tervezik a vizitálást az esztári idősek otthonába. A temetőhöz szerveznek tavasszal és ősszel egy-egy látogatást, ez szintén nem menne az önkormányzat busza nélkül.

Pillanatkép az idősek otthonában. Mindent megbeszélnek a nyugdíjasok | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A klubvezető szeretettel beszél az idősekről, és elmondta, hogy nagyon sok mentális segítség kell nekik, akár egy hozzátartozó elvesztésekor. És persze mindehhez sok-sok türelemre van szükség.

Amennyire tőlünk telik, segítünk. Sok embert segítünk át élete nehéz időszakain, nehogy a depresszió legyen úrrá rajtuk”

– tette hozzá az intézmény vezetője.

Jót tesz nekik a közösség

A legidősebb klubtag 91 éves, Gyarmati Piroska, aki fitt, aktív, a beszélgetés központja szeret lenni, minden érdekli. Kérdésünkre elmondta, hogy otthon egyedül lenne, nincs kihez szólnia, itt társaságban van, eltölti az időt.

Ha hazamegy délután, szintén magában van, néha meglátogatják ugyan, de könnyebben eltelik a napja, ha a délelőttöt itt tölti. Karalyos Károlyné 78 éves, ő szintén magában lenne otthon.

Karalyos Károlyné | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Járókeret nélkül nem tud mozogni, csak ha hozzák, viszik, kísérik. A közösség nagyon jót tesz neki is, még ha az csupán egy fél nap is. A nap második felében egyedül van, még szomszédja sincs. A család dolgozik, este jönnek haza, ők elfoglaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!