Magyarország

2017.08.21. 07:24

Szárnyak, dáliák, káprázat, móka a Debreceni Virágkarneválon

Debrecen - Az eső megvárta a felvonulás végét, szép időben, remek hangulatban karneváloztunk.

Debrecen - Az eső megvárta a felvonulás végét, szép időben, remek hangulatban karneváloztunk.

  • A megyeszékhely legnagyobb rendezvénye, nem mellékesen az államalapítás ünnepén tartott Debreceni Virágkarnevál 51 évvel ezelőtt vált a város jelképévé. Való igaz, hogy ilyenkor megkétszereződik a város lakossága, s nemcsak a jegyek, a szálláshelyek is elfogytak a nagy napra.
  • A sokat emlegetett időjárásnak köszönettel tartozunk, hiszen délelőtt napos-hűvös idő váltakozott, csupán délutánra érkezett meg a csendes eső. Idén tizennégy virágkocsit láthattak az érdeklődők, amelyek díszítésére félmillió szál dáliát hozattak Hollandiából.
  • A legjobb művészeti csoportnak járó díjat a zsűri döntése alapján idén a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei kapták, míg a legszebb virágkocsi a ThermoDam „Szárnyaló Debrecen” virágkompozíciója lett a közönségszavazatok alapján.
  • Augusztus 20-án reggel – szokatlan módon – ezúttal nem tűző napsütés és kánikula, hanem felhős ég és alig húsz fok fogadta azt a több tízezer embert, akik délelőtt a helyszínen követték a virágkarneváli felvonulást. A legnagyobb tömeg ezúttal is a Piac utcán gyűlt össze.

    Díszvendégek között: a képen Ördög Nóra és családja | Fotó: Molnár Péter

    „Közelharc” a jobb helyekért

    Az út szélén legalább négy-öt sorban álló, a jobb helyekért időnként kicsit lökdösődő, furakodó emberek között, a Simonffy saroknál szólítottam meg egy középkorú férfit, akinek szemmel láthatóan elege lett a fentiekből. Kicsit hátrább lépett, és két dézsás tuja között, lábujjhegyre állva próbált a menetből látni valamit.

    Fotó: Derencsényi István

    Kiderült, hogy feleségével és felnőtt gyermekével Balkányból érkezett, de családtagjai pillanatnyilag máshol jobb rálátási lehetőségre bukkantak. – Ez már a negyedik virágkarneválunk. Hajnal négykor keltünk ezért, de megérte, mert most is érdekes, színvonalas a rendezvény, csak nehéz olyan helyet találni, ahonnan jól lehet látni – osztotta meg. Hanzel István arról is beszélt, hogy az addig elvonult néhány virágkocsi közül az űrhajós nyerte el leginkább a tetszését. A nap hátralévő részéről úgy nyilatkozott, hogy a Farmer Expó felé veszik az irányt.

    A virágláda tetejéről

    A legtöbben talán a Tisza Palotával (MÁV-székház) szemközti részen zsúfolódtak össze. Még a padok is megteltek, mindegyiken legalább négyen-öten álltak.

    – Innen lehet látni, de nagyon kényelmetlen, mindjárt le is szállok – mondta egy idősebb nő, aki egy ottani virágláda tetejére mászott fel. Hangsúlyozta, hogy nagyon vigyáz a kis virágokra. – Az eddig elvonult kocsik közül nekem az egyetemé tetszett leginkább. A csoportok közül meg a Hajdú Táncegyüttes volt a legjobb – állította a debreceni Nagyné Márkus Emma.

    Örülök, hogy ezúttal újra sok vágott virágot használtak a kocsik feldíszítéséhez, mert az előző években nagyon sok szárazat láttam. Mivel Magyarországon sok virágkertészet található, talán még nagyobb számban lehetne például őszi rózsát, meg kalapvirágot használni”

    – jelentette ki.

    Szenegáli ritmusok a kútnál

    „Mászófallá” változott néhány órára a Kossuth tér Bajcsy-Zsilinszky utca felőli részén található nagy ivókút, csobogó. Legalább tucatnyi kíváncsiskodó állt, csüngött az építményen. Éppen afrikai dobok szóltak, amikor szóba elegyedtem az oda fellépő középkorú Kiripolszki Jánosnéval. Arra panaszkodott, hogy hiába legalább egy méterrel magasabb az ő pozíciója a Piac utca szintjénél, így is meglehetősen korlátozott a karneválra való rálátása. Ráadásul a kép közepébe még egy nagyobb fa is bezavar. Ennek ellenére neki nagyon tetszett a mammutos kocsi és a gólyalábas csoport. – Kedvelem az ilyen külföldi csoportokat is, mint például ez a szenegáli, mert ezt a táncot azért nálunk ritkábban lehet látni – vélekedett. Pest megyei Sülysápról egyedül jött a virágkarneválra.

    Az alig öltözött lányok

    A Kossuth tér Aranybika előtti részén elegánsan öltözött idősebb párt szólítottam meg a tömegben. Elmondták, hogy Budaörsről vonattal érkeztek, és mivel itt nem kaptak szállást, Nyíregyházán éjszakáztak.

    A Carnaval De Colores spanyol csoport vérpezsdítő tánccal szórakoztatta a közönséget | Fotó: Derencsényi István

    Debrecenbe érkezve nagyon nem tetszett nekik a Nagyállomás épülete, de ami aztán jött, azzal már meg voltak elégedve. – Körülbelül húsz éve szándékoztunk eljönni a virágkarneválra, és most végre sikerült – ismertette Kaposvári Irma.

    – Kicsit arányt tévesztett ugyan, de az ötlet miatt mégis nagyon jónak találtam az űrhajós virágkocsit. A csoportok közül meg azok tetszenek nagyon, amelyekben a lányok mintha nem lennének felöltözve – fogalmazott nevetve Mildner Gyula. A nő a mammutos kompozíciót találta a legszebbnek. – Várjuk a legnagyobb kocsit is, az óriás sárkányt – mondta Mildner Gyula. Végül hozzátették: az eddig látottak alapján megérte ide látogatni, mert itt mindenki jól szórakozhat.

    HBN–OCs


    Mia és én, tündérek és Szintópia a Teva virágkocsiján

    A Tevánál idén a Virágkarnevál koncepciójához illeszkedő kocsit indítottak, amely minden apró részletében, még zenevilágában is harmonizált az esemény hangulatával. A virágkocsi az összetartozás jegyében született, hiszen együtt, egymást megismerve és támogatva mindenki a legjobb formáját hozhatja.

    Fotó: Molnár Péter

    Bizonyára sok fiatal számára volt ismerős a tündéri mese, a Mia és én, amit a középiskolások segítségével a Teva megelevenített. Énekhangként és táncosként az Ady Gimnázium fiatal tehetségei mutatkoznak be, a vállalat számára ugyanis kiemelten fontos a tehetséges fiatalok felkarolása.


    A virágok szeretik az esőt, nem?

    Idén picit rosszabbul jártak azok, akik délelőtt nem látták a felvonulást, hanem a stadion északi rendezvényterén igyekeztek megtekinteni azt 13 és 20 óra között. A virágkocsi-kiállítást ugyanis csendes eső kísérte, tehát délutánra ideért a lehűlés.

    Fotó: Derencsényi István

    Természetesen ez a virágkocsikat cseppet sem zavarta, sőt az oldtimereket sem. Közönség is akadt bőven, őket folklórcsoportok bemutatói szórakoztatták a Nagyerdőn.


    A díjazottak

    A legjobb művészeti csoportnak járó díjat – a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű porcelánserlegét – a zsűri döntése alapján idén a brémai Stelzen Art gólyalábas művészei kapták. A zsűri értékelésében külön kiemelte a német csoport ízléses jelmezeit, kreatív gondolkodásukat, művészeti alázatukat, és a kapcsolatkialakítást a közönséggel.

    Sajátos megjelenésű volt a német csoport | Fotó: Derencsényi István

    A közönségszavazatok alapján a legszebb virágkocsi a ThermoDam „Szárnyaló Debrecen” című virágkompozíciója lett (szintén egy egyedi gyártású herendi serleggel gazdagodva).

    Fotó: Derencsényi István

    Az alkotás szobrásza Abai-Nagy István, a virágdizájnt Lovas Marianna és Gulyás Tamás készítette, a statika a FÉM 97 Kft. munkája volt. A díjakat Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere adta át a nyerteseknek.



    [related-post post_id="3588745"]

    [related-post post_id="3588732"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!