Magyarország

2017.07.14. 07:56

Százmilliókat csalt el a szakma krémje Debrecenben

Debrecen - Hárman működtették a jó nevű könyvelőiroda égisze alatt a csalás­sorozatot.

Debrecen - Hárman működtették a jó nevű könyvelőiroda égisze alatt a csalás­sorozatot.

Felnyögött a hallgatóság, amikor Balláné Szentpáli Edit bíró kimondta az elsőrendű vádlottra kimért 10 év fegyházbüntetést szerdán a Debreceni Törvényszéken késő délután tartott ítélethirdetésen. B. Zsuzsannát folytatólagosan, társtettesként elkövetett adócsalás, pénzmosás, csalás, közokirat-hamisítás bűntettében és magánokirat-felhasználás vétségében találta bűnösnek a bíróság, ahogyan a másodrendű vádlottat, Dudla Andreát is, akit szintén 10 év fegyházzal sújtott, és aki nem vett részt a perben, mert öt éve szökésben van (erről részletesen az utolsó bekezdésben írunk). A harmadrendű vádlott, K. Miklós – szintén a fenti cselekmények elkövetéséért – 9 év fegyházbüntetést kapott; a büntetés letelte előtt egyikük sem bocsátható feltételes szabadságra. Mindegyiküknél elrendelt a bíróság 115 millió forintnyi vagyonelkobzást, valamint B. Zsuzsannának 4,4 millió, Dudla Andreának 3,5 millió, K. Miklósnak 2,7 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Tetemes költségek

Az ügy többi 27 vádlottja közokirat-hamisítást, csalást, adócsalást követett el különböző „kombinációkban”; köztük három ügyvéd is van, akik pénzbüntetést kaptak (900 ezer, 450 ezer és 250 ezer forintnyit). 18 vádlottat 1-2 év börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, valamennyiük esetén a végrehajtást felfüggesztve (jellemzően 2 évre), illetve a huszadrendű vádlott 2 évnyi büntetését 4 évre felfüggesztette (ő jelenleg más ügy miatt szabadságvesztését tölti). A vádlottaknak a bűn­ügyi költségekhez is hozzá kell járulniuk 38 ezer – 388 ezer forint összegben; 25 millió forint az állam terhén marad. (A két éven át tartó eljárásban csak a kirendelt védők díja elérte vádlottanként a másfél–kétmillió forintot.)

Nem csak a vádlottak nagy száma miatt nyúlt maratonira a határozathirdetés; (annak kötelező részeként) a bírónő hosszan sorolta az éveken át zajló csalássorozat ügyében lefoglalt dokumentumok, bizonyítékok visszaadásáról szóló rendelkezést. Ez önmagában is némi bepillantást ad az eset természetébe: többek között 42 merevlemezt, 800 CD-t, tucatnyi mobiltelefont, SIM-kártyát, rengeteg bélyegzőt és számlatömböt tartalmaz a lista.

Pénzt is mostak

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja alkotta azt a „hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoportot”, amely több bank sérelmére 400 millió forint értékben vett fel hitelt (további 110 millió felvétele meghiúsult), valós tevékenységet nem folytató cégek nevében. A B. Zsuzsanna vezette debreceni könyvelőirodában a vádlottakhoz köthető strómanok neve alatt futó gazdasági társaságoknak is könyveltek; ők jellemzően kevésbé iskolázott, vagyontalan emberek voltak.

A cégek körbeszámláztak, pénzforgalmukat valós gazdasági események nélkül sokszor 200 millió forint fölé duzzasztották, hogy megalapozzák hitelképességüket. A bankokat hamis számlákkal, meghamisított banki igazolásokkal, valótlan mérlegadatokkal, fiktív főkönyvi adatokkal tévesztették meg, azt a látszatot keltve, hogy az érintett cégek megfelelnek az elvárásoknak. A strómanokat szépen felöltöztették, és Dudla Andreával elmentek a bankba, ahol a nő beszélt, a „cégvezető” pedig aláírta a hitelfelvételhez szükséges iratokat. A tárgyaláson elhangzott: többek között banki fejléces papírt is hamisítottak, nullás adóigazolásokat „készítettek”, az irodában egy kekszesdobozban hamis bélyegzőket tartottak.

Jók voltak a szakmában

B. Zsuzsanna és K. Miklós korábbi munkahelyükről ismerték egymást, 2005-ben csatlakozott hozzájuk a Miskolcról származó Dudla Andrea, aki a könyveléshez nem értett, de „a csalás minden fajtáját ismerte”. Mint elhangzott, „maga volt a nő”; szőke, csinos, rendkívül jó fellépésű és beszélőkéjű, „a csűr-csavarásban topon volt”. A bírónő B. Zsuzsannát kiváló vezetőként, K. Miklóssal együtt profi szakemberként említette, és elismeréssel szólt arról, hogy a könyvelőirodában – ahol jóhiszemű alkalmazottakkal dolgoztak – értették a szakmájukat, nem véletlen, hogy nagyon sok ügyfelük volt. „A pénz azonban kecsegtető, és Dudla Andrea vitte magával a bajba” az első és a harmadrendű vádlottat. Balláné Szentpáli Edit hangsúlyozta, ők hárman irányítottak, döntöttek, „elvonultak egy szobába, és amikor kijöttek, utasításokat adtak”, mi történjen, például mi legyen valamely cég mérlegében.

Visszautasította a perben dolgozó védők állítását, miszerint eljárási hibák sora lenne az ügyben, vagy „inkvizitorikusak” lettek volna a kihallgatások. Kiemelte a lefolytatott nyomozás alaposságát, megjegyezve, hogy éppen emiatt is volt igen költséges az eljárás, „horribilis mennyiségű bűnjelet” gyűjtöttek be, és azok szükséges vizsgálatát kiváló szakértők végezték.

Az ügyész az első-, másod-, harmad- és a 28. rendű vádlott esetén három nap gondolkodási időt kért, a többiek ítéletét tudomásul vette; így utóbbiak közül azoknál, akik szintén elfogadták a döntést, az jogerőre is emelkedett, ez 16 vádlottat érint. Négy vádlott szintén három nap gondolkodási időt kért, hatan enyhítésért vagy felmentésért fellebbeznek. B. Zsuzsanna, Dudla Andrea védője, illetve K. Miklós felmentésért fellebbez. Az első- és a harmadrendű vádlott házi őrizetbe került. Az eljárás másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Keresik Dudla Andreát

Öt éve szökésben van

A hatóság 2011 májusában letartóztatta a csalás több érintettjét, majd később szabadlábra helyezte őket lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett. A perben másodrendű vádlottként szereplő Dudla Andrea egy év múlva megszökött, 2012 óta a rendőrség körözési listáján szerepel (Magyarországon a legrégebben keresett nőként).

HBN–SzT


[related-post post_id="3548837"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!