Magyarország

2017.07.12. 12:42

Nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erre hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató közleménye, mely azt is hangsúlyozza: egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a csődveszélyes utazásszervezők.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Erre hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató közleménye, mely azt is hangsúlyozza: egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a csődveszélyes utazásszervezők.

„A Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége csak a jéghegy csúcsa” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.

A hazai cégek jelentős része küzd likviditási problémákkal, és nincs ez másként az utazási irodák esetében sem. Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt.

Árulkodó adatok

A Green Holidays Kft. esetén a cég alig pár tízmilliós árbevétele és 3 millió forintos jegyzett tőkéje már eleve sejteti, hogy nem egy túl erős utazásszervezőről van szó. Ráadásul a Green Holidays ellen az elmúlt években számos végrehajtás is indult. A legárulkodóbb jel a céggel szemben mégis az, hogy gyakorlatilag az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma. Így mondhatjuk, hogy az egész „Green csoport” kockázatossága magasan átlag feletti már hónapok óta. Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel hozzá kapcsolódó Green Travel Kft. (és a Green Travel brand) ismertsége és a 10 milliárd forintot meghaladó árbevétele, ugyanakkor egy egyszerű cégelemzés lekérésével is jól látható, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél is az elmúlt 1,5 évben kevesebb mint felére csökkent és több mint féléve folyamatosan végrehajtás alatt is áll – áll az Opten közleményében.

Ebben a szektorban a nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak problémák. A szegmens kockázati mutatói meghaladják az országos átlagot – összegez az Opten.

HBN


A nagyobb cég biztonságosabb

Utazásszervező cégek

Éves nettó árbevétel 100 millió Ft alatt

Működő cégek száma: 1398

Az elmúlt 1 évben végrehajtás alá került cégek száma: 148

Átlag feletti kockázat: 996

Ebből kiemelten magas kockázat: 796

Éves nettó árbevétel 100 millió Ft – 1 milliárd Ft

Működő cégek száma: 192

Az elmúlt 1 évben végrehajtás alá került cégek száma: 10

Átlag feletti kockázat: 39

Ebből kiemelten magas kockázat: 19

Éves nettó árbevétel 1 milliárd Ft felett

Működő cégek száma: 42

Az elmúlt 1 évben végrehajtás alá került cégek száma: 2

Átlag feletti kockázat: 4

Ebből kiemelten magas kockázat: 0


[related-post post_id="3547693"]

[related-post post_id="3546289"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!