Magyarország

2017.07.15. 15:24

Függetlenség: elérni nehéz, törekedni rá kötelesség

Debrecen - Vallja, a legsúlyosabb kérdés is feltehető megfelelő stílusban és őszinte érdeklődéssel. Interjú Azurák Csaba riporter–műsorvezetővel.

Debrecen - Vallja, a legsúlyosabb kérdés is feltehető megfelelő stílusban és őszinte érdeklődéssel. Interjú Azurák Csaba riporter–műsorvezetővel.

„Lehetőségem volt futni az olimpia lánggal a verseny előtt 2004-ben Athénben televíziósként. Később interjút készíthettem gyerekkori ikonom, a Depeche Mode énekesével, akinek a poszterei díszítették egykor a szobám falát. Ezer utazást köszönhetek a hivatásomnak, sőt még a szerelmet is, mert a TV2-ben ismertem meg a feleségem” – sorolta Azurák Csaba, aki számos élményt begyűjtött a médiában töltött két évtized alatt. Ezekből is idéz majd a Campus Fesztiválon, ahol július 21-én lép az Egyetem Tér színpadára. Szó lesz arról, hogy a kereskedelmi televíziózás hogyan változtatta meg a média világát; az élet minden területén fontos brandépítésről; a nézettségmérésről. Hangsúlyozta, nem előadást tartani jön, hanem beszélgetni. Az élet egyéb területein is a párbeszédben hisz. Ezt látja megoldásként a média és a társadalom jelenlegi indulatoktól zavaros helyzetére, illetve egy ennél is kézenfekvőbb megoldást: mindenki legyen józan, normális.

A sajtótájékoztatón említette, hogy ez az első fesztivál, amire elhozza a lányait. Ez bizalmat feltételez a rendezvénnyel szemben. Milyenek a benyomásai a Campusról?

Azurák Csaba: Sokat hallottam róla, de még nem jártam a Campuson, pedig családi kötődésem van Debrecenhez, a sógornőmék ott laknak, tehát évi 2-3 alkalommal megfordulok a városban. Péntek délutánra kaptam meghívást a rendezvényre, így most az egész hétvégét ott töltjük. A lányaim már kiskamaszok, 12 és 10 évesek, nagyon kíváncsiak a Kowalsky Mega Vega, a Wellhello, a Lukas Graham koncertre. Be vannak zsongva. Most először négyesben bulizunk. Tetszik, hogy a Campus jóval több, mint egy zenei fesztivál. Széles skálán kínál programokat és ennek azért örülök, mert ma úgy állunk, hogy a szórakoztatás mindent áthat, viszont jó hordozórakéta is. A szervezők a sztárfellépők mellé csomagoltak értékes (kulturális) eseményeket, így a fiatalok olyan élményekkel mehetnek haza, amelyekre egy hétköznapon nem feltétlenül áldoznának időt, energiát.

Beavatna az 1/1 című műsor készítésének folyamatába? Megfogalmazná a célkitűzést?

Azurák Csaba: Négyfős csapatban készítjük a heti egy órában jelentkező 1/1-et, amelynek műsorvezetője, és főszerkesztője vagyok. Alapvetően mélyinterjúkra épül, és olyan közéleti prémiumműsort szeretnénk hétről-hétre készíteni, amelynek nem feltétlenül az óriási nézettség az elsődleges célja, hanem az, hogy értelmes beszélgetéseket és riportokat közvetítsen. Három interjúból és egy forgatott riportból áll össze; a közélet minden szegmenséből merítünk témát. A pártelnököktől és miniszterektől kezdve, Trokán Nórán, Lackfi Jánoson át Rudolf Péterig sokakat vendégül láttunk már. Két hét múlva David Coulthard érkezik. Minőségi vendégköre és közönsége van az 1/1-nek. Ebben az életszakaszban, nekem ez nagyon jó. Sok mindent csináltam már: a Naplót, reggeli magazinműsort, hírműsort, de már hiányzott a palettáról egy olyan munka, amiben kicsit inkább magam lehetek. Ez közelebb áll a személyiségemhez, mint a koktélkóstolás a reggeli műsorban. A csapat tagjaival úgy érezzük, hogy az életünkben és TV2 felületén is ez egy szerethető műsor, amely ugyan későn van, de pont megtalálja a közönségét.

A kommunikáción túl, politikai szakértő diplomát szerzett, médiaiskolákban tanít. Hogyan tudja megőrizni a sajtómunkás a függetlenségét, objektivitását ma?

Azurák Csaba: Átalakulóban van a médiapiac. Médiaiskolákban mindig azt tanítják, hogy legyen az ember független, s próbáljon hitelesen, objektíven, pártatlanul tájékoztatni. Erre törekedni kell. De azért a rendszerváltás óta eltelt 28 év mutatja, hogy sem a gazdaságtól, a hirdetőktől, sem a politikától, sem a mindenkori tulajdonosoktól nem tud független lenni a sajtómunkás és nem is kell feltétlenül kell mindig eljátszani ezt, mert mindenkinek világos. Egy kereskedelmi médium nem tud minden esetben elvonatkoztatni a saját gazdasági érdekeitől, ha a talpon maradása a tét. A mérték a lényeg. Törekedni kell az objektivitásra, én ezt próbálom megtenni a saját műsoromban.

A Campus sajtótájékoztatóján kipróbálta a Rubik-kocka fesztiválon debütáló továbbfejlesztését Fotó: Molnár Péter

A médiamunkás, még ha a tőle telhető legobjektívebb is megbélyegezhető a médium által, amelynél dolgozik. Hogyan lehet ezzel megküzdeni?

Azurák Csaba: Rád sütik a bélyeget, bármelyik csatornánál vagy. Ha az amerikai demokráciát nézzük – amely azért kicsit előrébb van, mint a miénk – pontosan lehet tudni, hogy mely rádió, tv, melyik párt választási kampányában vállal jelentős szerepet például. Azzal nincs baj, ha egy médium felvállal egy értékrendet. Azzal van gond, ha szakmaiatlanul végzi a munkáját. Nem csak nekem, az egész újságíró társadalomnak nehéz és hosszú tanulási folyamat az, aminek a közepén vagyunk.

Bárkinek, akinek a hangja messzebbre hallatszik a médiaszereplései miatt, felelőssége van, hogy képviselje a józanságot és a mértéktartást, amiben hisz. A lényeg, hogy a felületen, amin dolgozom a saját normáim szerint tisztességesen és szakmailag jól tudok-e eljárni. Eddig a válaszom magamnak: igen. Azért tudok felelősséget vállalni, amit én csinálok.

Mit gondol, mi lesz az emlegetett folyamat végkifejlete? Milyen lesz a hazai média öt év múlva?

Azurák Csaba: Jó kérdés, mert öt éve nem gondoltam volna, hogy ilyen felfordulás lesz a magyar közéletben, mint most. Nehéz megjósolni. Azt remélem, hogy minden heves mozgás után valamiféle megnyugvás jön. Én a párbeszédben és a józan észben nagyon bízom, képviselem is, ha megtisztelnek bárhol azzal, hogy meghallgatnak.

Hogyan segíthetjük jó irányba a történéseket a társadalom tagjaként, hírfogyasztóként?

Azurák Csaba: Ha egymással beszélgetni képes tagokból álló, józan társadalmat szeretnénk látni, akkor józanul kell viselkednünk és sokat beszélgetni egymással. Nagyon meg kell válogatnunk a minket körülölelő közeget. És ahogyan a feleségem nagypapája mondta, egyszerűen és bölcsen: „Legyetek normálisak, gyerekek, mert hülyékből már elég jól állunk”

- Megyesi-Horváth Borbála -


Névjegy

Azurák Csaba 1976. július 3-án született Székesfehérváron

• 1998-ban végzett a Kodolányi János Főiskolán angol–kommunikáció szakon, majd a Budapesti Corvinus Egyetem politikai szakértő szakát abszolválta; • 1998-ban kezdett dolgozni a Magyar Rádiónál; • 2001 óta a TV2 munkatársa (Napló, Jó estét Magyarország, Mutató, Mokka, Tények); • 2000-től a Magyar Politikatudományi Társaság tagja;

Díjai:

• 1999 Honvédelmi Minisztérium ezüstkeresztje; • 2000 Vöröskereszt Médiadíj; • 2005 Tolerancia díj;

• 2006 Zöld Toll díj

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!