Magyarország

2017.03.16. 12:39

Ezt ették-itták Petőfiék a korabeli Pesten

Budapest - Petőfi ivott, Jókai fizetett, 1848-nak is voltak népszerű fogásai.

Budapest - Petőfi ivott, Jókai fizetett, 1848-nak is voltak népszerű fogásai.

Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak, vagy ettek volna 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, mivel csillapították – nem csak – forradalmi éhségüket a szabadságharcosok.

Semmi dőzsölés, nincs pénz!

1848 március 15., reggel nyolc óra. Rengetegen gyülekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot, és elszavalják a Nemzeti Dalt. Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kínálatában. Talán még ezt is a pincérek csempészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hozzá csapódók növelik a forgalmat. A jómódúbb Jókai viszont gyakran fizetett Petőfi helyett is. A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosítottak a vendégeiknek. A kávéslegényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kínálattal népszerűsítette az új kávéházat, hogy a kávéhoz „reggelienkint fris tejföl vagyon”. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kínáltak a vendégeknek. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér volt.

A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel írott étel- és bor árjegyzéket –magától a tulajdonostól –, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos ser is a vendégek elégedettségét szolgálták. Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is említést tett: „Az italokon kívül a Pilvaxban – mint ahogy akkoriban szokás volt – kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé pedig kuglófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákke­nyeret is kínáltak, ami egy gyümölcsös püspökkenyérféle volt. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsolistet – ez édeslikőr –, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak” – sorolta.

A Pilvax elődjét egyébként Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában (ma Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Későbbi nevét tulajdonosáról, Pillwax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!