Magyarország

2016.08.08. 11:39

Idén tényleg nagyobbat csípnek a szúnyogok?

Hajdú-Bihar - Nemcsak a szúnyogoktól, hanem az extrém tüneteket okozó csípésüktől is hangos ez a szezon.

Hajdú-Bihar - Nemcsak a szúnyogoktól, hanem az extrém tüneteket okozó csípésüktől is hangos ez a szezon.

Az ön környezetében is van olyan gyermek, akinek az előző évekhez képest idén csúnyább vagy viszketősebb lett a szúnyog „csókja”? Nos, akkor ezzel nincs egyedül, de szerencsére nem tudunk olyan okról, ami miatt meg kellene ijednünk.

Dr. Józsa Lajos gyermekgyógyász rendelésére ilyen panaszokkal napi 4-5 gyermeket visznek el a szülei – mondta el a Naplónak.

– A csípést követően 48 órán belül már jelentkeznek ezek a panaszok, vérbő, akár gyermektenyérnyi duzzanat, erős viszkető érzés. Szerencsére jómagam mostanában súlyosabb esetekkel nem találkoztam, de tudni kell, hogy akár anafilaxiás sokkot is okozhat a csípés az arra hajlamosaknál. Ez esetben sürgős orvosi ellátásra van szükség. A hajlamosság ha kiderül – a szülő nagyon figyeljen rá –, már az enyhébb tünetek megjelenésekor orvoshoz kell fordulni, így megelőzhető a súlyosabb reakció, illetve ilyenkor tesznek jó szolgálatot az antihisztamint tartalmazó, szabadon vásárolható cseppek. A helyi tüneteket magunk is enyhíthetjük viszketéscsökkentő rázókeverékkel, géllel. Segíthet a jeges borogatás is, de a vizes semmiképpen, mert fellazulhat a bőr, megváltozik a víztartalma, ezáltal sérülékenyebb lesz, a vakaráskor (piszkos kézzel) pedig egyéb kórokozók bejuthatnak a bőr alá. Ily módon akár ótvart is össze lehet szedni! – figyelmeztet a gyermekgyógyász.

Oka nem ismert

– Kétségtelenül több olyan esettel találkozunk, amikor duzzadtabb, ödémás, vérbő terület alakul ki egy-egy csípés nyomán. De nem kaptunk hivatalosan olyan tájékoztatást, amely előrejelezné, hogy esetleg veszélyesebb szúnyogok megjelenésére kell számítani hazánkban. Ha viszont valaki tőlünk délre utazik, vagy olyan országokban jár, ahol a Zika-vírussal fertőzött példányok felbukkanhatnak, akkor érdemes nagyon figyelni a megelőzésre, szúnyogháló és -riasztószerek használatára – tette hozzá dr. Józsa Lajos.

HBN-BB


Megelőzés

  • Rovarriasztó és védőruházat alkalmazásával megelőzheti a szúnyogcsípéseket.
  • Mivel a szúnyogoknak állóvízre van szüksége, ennek megszüntetése, különösen eső után, csökkenti a szúnyogpopuláció számát a ház körül.
  • Figyeljen arra, hogy ne legyen eltömődve az ereszcsatorna!
  • Ha lehetséges, ürítse ki a gyerekek medencéjét amilyen gyakran csak lehet!
  • A madáritatókban/fürdetőkben legalább hetente cserélje a vizet! Még jobb, ha vízkeringető készülékkel szereli fel, mely megakadályozza a szúnyogok tojásainak lerakását.
  • Szabaduljon meg minden olyan eszköztől a kertben, mely összegyűjtheti az állóvizet! - Ha olyan virágcserepeket tárol, melyeket nem használ, tartsa őket felfordítva, hogy az esővíz ne álljon benne!
  • Használjon elektromos rovarirtót, citromillatú gyertyát
  • A kültéri lámpákat helyettesítse sárga fénygömbökkel
  • Építsen madárbarát kertet, mely odavonzza a szúnyogokat elpusztító madarakat
  • Fújja be ruházatát szúnyogriasztó spray-vel, mely elriasztja a vérszívókat
  • A babakocsira és kiságyra tegyen szúnyoghálót Az ablakokat, ajtókat szerelje fel szúnyoghálóval​

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!