Magyarország

2016.07.03. 14:09

Ők a hortobágyi hősi halottak

Budapest, Hortobágy - A Magyar Honvédség négy kiválóan felkészült, szakmailag képzett, tapasztalt szakemberét vesztette el a hortobágyi robbanásban. A Honvédelmi Minisztérium nekrológjai az elhunyt katonákról:

Budapest, Hortobágy - A Magyar Honvédség négy kiválóan felkészült, szakmailag képzett, tapasztalt szakemberét vesztette el a hortobágyi robbanásban. A Honvédelmi Minisztérium nekrológjai az elhunyt katonákról:

Juhász Attila főtörzsőrmester (1978-2016)

járőrparancsnok, I. osztályú tűzszerész

Miskolcon született, a Vépi Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Továbbképző és Szaktanácsadó Intézetben érettségizett. Közel húsz éve, 1998 decemberében lépett a Magyar Honvédség kötelékébe, 2010 óta szolgált a tűzszerészeknél, 2014-től I. osztályú tűzszerész volt. Megbízható, a munkájában elkötelezett emberként tartották számon elöljárói. 2012-ben a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 12. váltásában, Afganisztánban teljesített szolgálatot. A kiküldetés során társaival egy tanker jármű alá rejtett robbanótest hatástalanításával gyakorlatilag egy várost mentett meg. Hobbija a horgászat volt, testvérével, munkatársaival sokszor hódoltak ennek. Az utóbbi években a családjának, élettársának, fiának és lányának szentelte szabadidejét. A hazai és missziós feladatokban végzett kiemelkedő munkájáért hét alkalommal, ebből tűzszerészi tevékenységéért három alkalommal részesült elismerésben.

Rózsa János Nándor főtörzsőrmester (1981-2016)

tűzszerész búvár altiszt, II osztályú tűzszerész

Budapesten született, a Povolny Ferenc Szakképző Intézetben szerzett vízvezeték és központifűtés-szerelő képesítést. 2004-ben, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola elvégzésével lett hivatásos katona. Tűzszerész búvárként szolgált. Barátai, katonatársai, elöljárói életvidám, segítőkész, közvetlen embernek ismerték. Elhivatott, a szakmájában is elismert tűzszerész volt, munkáját pontosság és megbízhatóság jellemezte. Barátai és katonatársai mindig számíthattak rá. A magánéletében felesége és két lánya jelentette számára a boldogságot. Elöljárói kiemelkedő munkájáért hat alkalommal részesítették elismerésben.

Balázs Ádám őrmester (1981-2016)

tűzszerész altiszt, II. osztályú tűzszerész

Balassagyarmaton született, a Stromfeld Aurél Gépipari és Építőipari Szakközépiskolában érettségizett. A Magyar Honvédségnél 2009-ben kezdte meg szerződéses katonai pályáját, és az első vizsgáján megszerezte a III. osztályos tűzszerész fokozatot. Nagy tudásvágy és a tűzszerész szakma iránti elkötelezettség jellemezte. Folyamatosan bővítette szakmai ismereteit és tapasztalatait, amelynek eredményeként II. osztályos fokozatot szerzett. Precíz és a végtelenségig megbízható – így jellemezték katonatársai, akikkel közvetlen és segítőkész volt, mindig számíthattak rá. Bár elkötelezett volt a szakmája iránt, a házassága óta felesége és kisfia töltötte ki a munka mellett életét, háttérbe szorítva a motorozás iránti szenvedélyét. 2015 óta hivatásos katonaként szolgált. Tavaly a tűzszerész nap alkalmából elismerő oklevéllel értékelték munkáját.

Kozár Gábor szakaszvezető (1985-2016)

III. osztályú tűzszerész

Budapesten született, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, 2008 óta szolgál szerződéses katonaként. 2011-ben került az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez tűzszerészként. Szakmai elkötelezettségét jól jellemezte, hogy az első alkalommal sikeresen letette a III osztályú tűzszerész vizsgát. Elöljárói és katonatársai őszinte, egyenes jellemként ismerték. Felesége volt az igazi társ számára. A történelem és a történelmi regények olvasásában, a sportban és a feleségével, barátaival töltött idő jelentette számára a kikapcsolódást. Családja, barátai, katonatársai mindig számíthattak rá ő volt a biztos pont. Elöljárói kiemelkedő munkájáért kétszer részesítették elismerésben.


A július 1-jén balesetben elhunyt tűzszerész katonák emlékének tisztelegve felvonták majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgáló katonái.

Több százan gyújtották meg az emlékezés mécseseit július 1-jén, péntek este Budapesten, az Irinyi János laktanyában. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái és közalkalmazottai a Hortobágyon tragikus balesetben elhunyt bajtársaikra emlékeztek.

Budapest - Hatástalanítás közben, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy robbanótest péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Nádudvar-Nagyiván – Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!