Magyarország

2016.07.22. 17:02

Beláthatatlan következményekkel járna, ha kilépnénk az EU-ból

Budapest, Debrecen - „Akinek ilyen ötlet egyáltalán az eszébe jut, az hagyja el Magyarországot! Ő lépjen ki, és ne az országunk; az Európai Unióból” – ezen éles szavakkal reagált Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézet professzora arra, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, egy esetleges népszavazáson (bár ilyet nem tervez a kormány) ő inkább arra szavazna, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból.

Budapest, Debrecen - „Akinek ilyen ötlet egyáltalán az eszébe jut, az hagyja el Magyarországot! Ő lépjen ki, és ne az országunk; az Európai Unióból” – ezen éles szavakkal reagált Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézet professzora arra, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, egy esetleges népszavazáson (bár ilyet nem tervez a kormány) ő inkább arra szavazna, hogy Magyarország lépjen ki az Európai Unióból.

– Meggyőződésem, hogy egy esetleges kilépés (Huxit) következményeit a magyar társadalom (éppen úgy, mint a Brexit kapcsán a brit) egyszerűen nem tudja felfogni. Sok honfitársunk azt hiszi, hogy ami most van, annál csak jobb lehet, ha kilépünk az Európai Unióból. Mert akkor ugye nem korlátoznák a szabadságunkat, meg a döntésképességünket, nem erőltetnének ránk mindenféle közösségi jogszabályokat, amelyek miatt utólag állandóan magyarázkodnunk kell, és hasonlók. Ezzel szemben a rideg valóság az, hogy a magyar gazdaság teljesítményének a nyolcvan százaléka export, aminek a nyolcvan százaléka az Európai Unióba irányul. Ez pedig majdnem a kétharmada annak a bruttó nemzeti terméknek (GDP), amit ön, meg én, meg a tízmillió honfitársunk évente előállít – fogalmazott a világgazdaság ügyeivel évtizedek óta behatóan foglalkozó szakember.

Bármi megtörténhet

Majd azzal folytatta, hogy ha nincs szabadkereskedelem, akkor ez (mármint az EU-ba irányuló kivitel) alapvető akadályokba ütközik. „Vagy magasabb vámok, vagy mennyiségi korlátozások állják útját a hazai kivitelnek. De mindez smafu ahhoz képest, hogy a magyar export nyolcvan százaléka olyan multinacionális vállalatok (autógyárak, informatikai szolgáltatók, gyógyszegyártók és hasonlók) produktuma, amelyek döntően európai piacra termelnek, vagy az európai központjaikon keresztül terítik a termékeiket, szolgáltatásaikat szerte a világba. Ezek a vállalatok nyilván elmenekülnének a süllyedő hajóról; abban a pillanatban se export, se munkahely, se költségvetési bevétel. Külföldi tőke onnantól kezdve ugyan minek jönne Magyarországra?! Hatalmas áruhiány alakulna ki, mert az import terméket nem tudnánk megfizetni, maradnának az üres polcok, és eszméletlen mértékű infláció következne. Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy ilyesmi velünk nem történhet meg, azt kell mondjam, de igen; akár 2-3 hónap alatt megtörténhet. Lásd a 80-as évek Lengyelországát, vagy a 90-es évek Romániáját és Bulgáriáját. Magyarországon a már ma is hatalmasra nyílt szociális olló és a vele járó elszegényedés (amit vidéken lehet sokkal inkább tapasztalni, mint Budapesten) országossá terebélyesedne. Hogy aztán minderre az elhülyített társadalom hogyan reagálna, és kit tartana érte bűnösnek, az egy következő kérdés. De valakit a sok elkeseredett ember fog találni, ha odáig fajulnak a dolgok – vetítette előre a közgazdász.

Alantas szándék

Éppen a fentiek okán Inotai András úgy véli, hogy ilyen dolgokkal játszani alantas politikai szándék, sőt, valójában a nemzet ellen való bűn. „Az a legszebb az egészben, hogy míg néhány hete Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a magánvéleményeként azt hangoztatta, hogy ő bizony egy esetleges népszavazáson nem tudna jó szívvel az unióban való bentmaradásunkra szavazni, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban már arról beszélt, hogy Magyarországnak be kellene lépni az eurózónába, és át kellene venni a közös pénzt. Ez megint egy újabb pávatánc. Előbb teszünk két lépést jobbra, majd amikor ezért megkapjuk a kokit vagy a sallert, akkor gyorsan teszünk két lépést, de már balra. Azért az érdekes lenne, ha előbb átvennénk az eurót, majd pedig uccu neki, kilépnénk az Európai Unióból. Ez az egész valójában egy kutyakomédia, aminek azonban már a lebegtetése is irdatlan károkat tud okozni ennek a kis országnak” – állítja az akadémiai intézet kutatóprofesszora.


Sokkoló lenne a Huxit

Ha Magyarország kilépne az Európai Unióból, az:

– visszavetné a kereskedelmet, a tőkemozgást és a beruházásokat

– gyakorlatilag nem érkezne több működőtőke Magyarországra

– multinacionális vállalatok menekülnének a süllyedő hajóról

– magasabb vámok és mennyiségi korlátozások állnák az áruink útját

– a még itthon lévő képzett munkaerő jelentős része is távozna

– akik már korábban elmentek, szinte biztosan nem jönnének haza

– hatalmas lyuk keletkezne a magyarországi költségvetésen

– ezt uniós forrásból már értelemszerűen nem lehetne betömni

– a már ma is meglévő szociális szakadék még tovább mélyülne

– az elszegényedés immár országos méretűvé terebélyesedne

– a kormánynak sürgősen külső finanszírozót kellene találni


Azért megnézném én annak a brit nyugdíjasnak az ábrázatát, aki spanyol vagy francia ideiglenes lakosként a kórházban szembesül majd azzal, hogy a vakbélműtétje teljes költségét (lévén ő immár unión kívüli polgárnak számít) zsebből kell rendeznie. Márpedig ilyen és hasonló afférok tömegével fordulnak majd elő, ha a britek hivatalosan is elhagyják az Európai Uniót. Petneházi Attila írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!