Magyarország

2016.06.22. 18:06

Az egészségügyért felelős államtitkárság vizsgálja az ombudsman állásfoglalását az otthonszülés ügyében

Budapest - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága vizsgálja az alapvető jogok biztosának állásfoglalását az otthonszülés ügyében.

Budapest - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága vizsgálja az alapvető jogok biztosának állásfoglalását az otthonszülés ügyében.

Az MTI megkeresésére az államtitkárság szerdán tudatta, hogy vizsgálják a dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét.

Az alapvető jogok biztosának hivatala kedden azt közölte az MTI-vel, hogy Székely László ombudsman szerint az államnak meg kell teremtenie a valódi választás lehetőségét a kórházi és az otthonszülés között, ez ugyanis nem adott teljes mértékben a jelenlegi szabályozás szerint.

Az ombudsmani hivatal közleményében azt írta, Székely László egy civil szervezet beadványa alapján indított átfogó vizsgálatot és kért tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől az otthonszüléssel kapcsolatban.

A panaszt benyújtó szervezet szerint az intézményen kívüli szülést szabályozó joganyag rendelkezései diszkriminatívak, a gyakorlat pedig sérti az emberi méltóságot, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, így azzal csak a jómódú családok tudnak élni. Sérelmezték azt is, hogy az otthonszülés választásakor akadályba ütközik a szükséges anti-D vakcina térítésmentes felírása és kiváltása.

Székely László megállapította, az állam elvi szinten biztosította a választás lehetőségét az otthonszülés és az intézményi szülés között azzal, hogy megteremtette az otthonszülés jogi kereteit és megszüntette azokat a rendelkezéseket, amelyek szabálysértésként szankcionálták a közreműködést az intézményen kívüli szülésben, azonban a létrejött elvi lehetőség mégsem valódi alternatíva, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést.

Az alapjogi biztos szerint a jelenlegi finanszírozásban jelentkező megkülönböztetés önmagában nem önkényes és nem méltóságsértő, az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos teherbíró képességre hivatkozás ugyanis ésszerű indoknak tekinthető. Nem áll fenn az egyenlő bánásmód követelményének sérelme, a jogegyenlőség talaján nem kényszeríthető ki az azonos mértékű társadalombiztosítási finanszírozás.

Székely László ugyanakkor kiemelte: a magánélet szabadságából és az emberi méltósághoz való jogból az következik, hogy az anyának joga van olyan jogi, illetve intézményi környezethez, amely a választást ténylegesen is lehetővé teszi.

Az alapvető jogok biztosa felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át a rendelet szabályait és fontolja meg, hogyan lehetne a méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthonszülést valódi alternatívaként biztosítani. Kérte a minisztert, hogy gondolja át a jogi szabályozás felülvizsgálatának szükségességét és tegye lehetővé, hogy a várandós nők - függetlenül a szülés módjától - teljes társadalombiztosítási térítés mellett juthassanak hozzá az anti-D ellenanyaghoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!