Magyarország

2016.05.18. 17:02

Rehabilitációs kezelést kapnak a Honvédkórházban a sérült kurd katonák

Budapest - Rehabilitációs ellátást kapnak a budapesti Honvédkórházban lévő kurd katonák - közölte Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója szerda délután Budapesten, az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Budapest - Rehabilitációs ellátást kapnak a budapesti Honvédkórházban lévő kurd katonák - közölte Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója szerda délután Budapesten, az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a kórházba május 12-én érkezett pesmerga katonák harctéri sérülést szenvedtek, de az életveszélyen már túl vannak. Várhatóan még 4-5 hetes kezelésre szorulnak - tette hozzá.

Az orvos ezredes felidézte: a Honvédkórház fennállása óta - több mint száz éve - részt vett külföldi sérült katonák gyógyításában. A pesmerga kurd légió külügyi hivatala 2015 májusában fordult azzal a kéréssel Magyarországhoz, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM), hogy vegyen részt kurd sérültek ellátásában. A KKM akkor kedvező választ adott. Ennek nyomán tavaly szeptemberben egyeztetett a Honvédkórház vezetése a kurd honvédelmi bizottsággal, hogy milyen sérülteket tudnak fogadni. Tavaly novemberben Simicskó István honvédelmi miniszter úgy döntött, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ összesen öt embert - négy sebesültet és egy tolmácsot - tud fogadni.

Most a kurd fegyveres erők katonáinak második csoportját látják el az intézményben. Az első csoport februárban érkezett, ők az ellátásuk után el is hagyták az országot. Ahogy februárban, most is négy sérült katonát és egy tolmácsot fogadott a kórház - közölte Tamás Róbert.

Az orvos ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: a budapesti Honvédkórház védelme - az arról szóló miniszteri utasítás szerint - megoldott.

Szerdai számában a Magyar Idők írt arról, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban.

Dezső Tamás hadtörténész - akinek a közvetítésével az első tárgyalások folytak a kurd katonák budapesti ellátásáról - a lapnak elmondta: először 2014-ben, még a Magyar Honvédség iraki missziójának szolgálata előtt folytattak megbeszéléseket arról Irak kurdisztáni régiójában, hogy milyen segítségre lenne szükségük a pesmergáknak az Iszlám Állam elleni harcban. Ekkor merült fel az egészségügyi támogatás igénye.

Az Iszlám Állam elleni harcban az iraki kormány 2014 júniusában fordult az ENSZ tagállamaihoz segítségért. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére - az Országgyűlés döntése nyomán - tavaly csatlakozott a többnemzeti misszióhoz: 2017. december 31-ig 150 - váltási időszakban legfeljebb 300 - katona teljesít szolgálatot az Iraki Kiképzés-biztosító kontingensben.

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök éppen a múlt héten látogatta meg az Irak kurdisztáni régiójában szolgálatot teljesítő magyar csapatokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!