Magyarország

2016.05.13. 12:58

Légiós szabályozás

<em>Amiről eddig csak pletykaszinten szóltak a hírek, most hivatalossá vált: a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége úgy döntött, szabályozza a légiósok számát a honi bajnokságokban</em>. Boros Norbert írása.

Amiről eddig csak pletykaszinten szóltak a hírek, most hivatalossá vált: a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége úgy döntött, szabályozza a légiósok számát a honi bajnokságokban. Boros Norbert írása.

Ennek értelmében az NB I.-ben a 2016/17-es szezonban a nőknél legfeljebb négy, a férfiaknál pedig öt külföldi kézilabdázó játékengedélye váltható ki. Ha csak eddig tartana az előírás, akkor sok klubvezető a szívéhez kapott volna, ám folytatódik: minden további külföldi sportoló játékengedélyének kiváltása kézilabdázónként 3 millió forint térítés mellett lehetséges.

A döntés egyértelmű, a honi vezérkar szeretné, ha minél több magyar tehetség kapna lehetőséget a klubcsapatainkban. De az sem képezi vita tárgyát, hogy a sztárgárdák csikkzsebből kifizetik a limit feletti légiósok után járó pluszpénzt, ám remélhetőleg jobban elgondolkoznak, ha egy közel azonos képességű magyar, vagy külföldi szerződtetéséről lesz szó. Évek óta kettős érzéssel szurkol az ország a győri lányoknak, illetve a veszprémi és szegedi fiúknak a nemzetközi kupában, hiszen magyar csapatokról van szó, ellenben honfitársunk alig található bennük. De azt is kell látni, kevés az olyan hazai klasszis, akikkel például a Győr harcban lehetne a Bajnokok Ligája trófeáért, ezt a válogatott (le)szereplése is mutatta a dániai világbajnokságon.

Egyértelmű: ha a fiatal talentumok nem jutnak játéklehetőséghez – mert posztjukon mondjuk egy átlagos külföldi kézis szerepel –, akkor megreked a fejlődésük, ezért teljesen érthető és jogos a légiós korlátozás. Az elnökséggel együtt bízhatunk abban, hogy ennek a lépésnek előbb-utóbb látszatja is lesz.

- Boros Norbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!