Magyarország

2016.04.12. 17:12

Vasárnapi pihenőnap - Nyakó István átvette az aláírásgyűjtő íveket az NVI-től

Budapest - Nyakó István MSZP-s politikus kedd délben átvette a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kezdeményezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit - közölte az NVI az MTI érdeklődésére.

Budapest - Nyakó István MSZP-s politikus kedd délben átvette a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kezdeményezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit - közölte az NVI az MTI érdeklődésére.

Nyakó István az NVI nyilvántartása szerint április 12-e és augusztus 10-e között gyűjtheti az aláírásokat népszavazási kérdéséhez, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Nyakó István népszavazási kérdését április 6-án hitelesítette a Kúria.

A jogszabály szerint az összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottságnak kell ellenőriznie a benyújtástól számított 60 napon belül.

Ebben az esetben a népszavazási kérdés várhatóan az Alkotmánybírósághoz kerül. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében ugyanis a testület dönt olyan esetekben, amikor az aláírásgyűjtő ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem vehetett figyelembe, és a döntést érdemben befolyásolhatja.

A parlament a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szavazva úgy döntött, visszaállítja a vasárnapi pihenőnap bevezetése előtti szabályokat. Törvényben rögzítették, hogy az üzletek nyitva tartási idejét a kereskedők állapíthatják meg, figyelembe véve a vásárlási szokásokat, valamint a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit.

Nyakó István hétfőn azt mondta, népszavazási kérdése a vasárnapi boltzár megszüntetésével kapcsolatos kormányzati bejelentés után okafogyottá vált. Tóbiás József MSZP-elnök kedden a parlamenti szavazás után ugyanakkor közölte, elkezdik az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!