Magyarország

2013.06.05. 19:45

Árvíz - Fővárosi Vízművek: zavartalan a csepeli szennyvíztisztító működése

Budapest, 2013. június 5., szerda (MTI) - Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést - közölte a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. június 5., szerda (MTI) - Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést - közölte a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-vel.

Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel. Olyan magas lehet a Duna vízállása, hogy a tisztított víz nem tud kifolyni, a kifolyócsatorna pedig visszaduzzaszt - írta a portál.

A Fővárosi Vízművek közleményében cáfolta, hogy leállítanák a BKSZT-t. Álláspontjuk szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, és csak a legrosszabb esetben következhet be.

A társaság ismertetése szerint a szennyvizet két szivattyútelep továbbítja a telephez, s mindkettőnek van úgynevezett megkerülő vezetéke a rendkívüli helyzetek kezelésére. A szivattyútelepek által feladható maximális szennyvízmennyiség normál esetben 37 500 köbméter óránként. Ha esetleg csökkenteni kell a csepeli telep terhelését, akkor a ferencvárosi szivattyútelep korlátozása lehetséges - közölte a társaság.

Azt is jelezték: a telep hidraulikai számításait - a Vigadó téri vízmércén mért - 835 centiméteres dunai vízszintre végezték el, maximális befolyó szennyvízmennyiséget feltételezve. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény tervezésekor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a telep a maximális hidraulikai terhelést - tették hozzá.

A közleményben írtak arról is, hogy a csepeli szennyvíztelep 2010-es elkészülte óta 8 méter feletti vízszint még nem volt, így ide vonatkozó konkrét üzemeltetési tapasztalatok nincsenek. Ebből következően előfordulhat az - folytatták -, hogy egy "extrém magas Duna vízszint esetén" nem a tervezett sebességgel vezetik ki a szennyvizet a telepről.

A társaság utalt arra is, hogy 5 méteres magasságnál voltak bizonyos zavarok, de azok tapasztalatai alapján módosításokat hajtottak végre, így most, mintegy 6 méter 80 centiméteres vízállásnál is zavartalanul folyik ki a víz. Az esetleges tervezési anomáliákkal összefüggésben választott bírósági eljárás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kivitelező konzorcium között - zárult a közlemény.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!