Magyarország

2013.05.31. 14:00

MMA-közgyűlés - Elfogadták az elnöki és elnökségi beszámolót

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Elfogadta az elnök és az elnökség 2012. évi beszámolóját a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése pénteken Budapesten.

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Elfogadta az elnök és az elnökség 2012. évi beszámolóját a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése pénteken Budapesten.

Fekete György elnök beszámolója szerint a köztestületnek a kormányzati szereplőkkel történő szakmai konzultációi igen eredményesek voltak, több egyeztetés zajlott mások mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, a kultúráért felelős államtitkárral és a miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Többek között múlt év tavasszal miniszteri kezdeményezésre Réthelyi Miklóssal megbeszélést folytattak az életjáradék jellegű művészeti szakmai elismerések - a nemzet színésze, a magyar mozgókép mestere, Magyar Állami Operaház mesterművésze címek - rendszerének áttekintéséről, Balog Zoltán miniszterrel az akadémia közjogi helyzetéről, a művészeti oktatásról, az együttműködés lehetőségeiről.

L. Simon László akkori kultúráért felelős államtitkárnál a művészeti díjakat is érintő rendelet módosításáról rendezett konzultáción vettek részt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel és Lázár Janos miniszterelnökséget vezető államtitkárral az akadémia tulajdonába kerülő Műcsarnokról, valamint a Pesti Vigadó épületének rekonstrukciójának fejleményeiről egyeztettek.

Az elnökségi beszámoló szerint az elnökség 2012. január 28-ig a megválasztott 6 fővel - elnök, két alelnök, két elnökségi tag és főtitkár - végezte a munkáját. A januári közgyűlésen a két "üres" elnökségi tagi helyre előbb Ács Margitot, majd Dévényi Sándort választották meg.

Az MMA elnöksége 2011 novembere és 2012. december 31. között 26 ülést tartott. A munkát nehezítette, hogy a teljes elnökségi létszám csak 2012 nyarára alakult ki, a tagozatok, a tagozatvezetők 2012 májusától tudtak érdemben bekapcsolódni a munkába, a munkamegosztás rendszere így folyamatosan volt csak fejleszthető.

A szeptember-novemberi időszakban - a kormányzati munkaütemezés okán - a jogszabályok kialakítására, véleményezésére rendelkezésre álló idő rövid volt, az elnökséget csak utólag tudták tájékoztatni, amely belső feszültségeket eredményezett. Az összefoglaló szerint az ülések szűk időkeretei nem teszik lehetővé, hogy a tagozatvezetők, a tagozatok jobban megismerhessék egymás munkáját és felmérhessék a lehetséges együttműködési lehetőségeket.

A problémák többségére 2012 második felében születtek megoldások: az elnökség teljes létszámmal működik, létrejött az elnökségi konzultáció intézménye, amely hetente-kéthetente ülésezve tárgyal az aktuális kérdésekről. Létrejött a tagozatvezetők egyeztető fóruma is, amelyen a tagozatvezetők tájékozódnak egymás munkájáról és azokról az ügyekről, amelyek az elnökségi ülés időkeretébe nem férnek bele.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!