Magyarország

2013.04.29. 14:20

OGY - Több állásfoglalást is kiadott az alkotmányügyi bizottság

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Az MSZP megkeresései alapján három állásfoglalást is elfogadott az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén: a mentelmi bizottság ülésezési gyakorlatáról, Lezsák Sándor, fideszes országgyűlési alelnök ülésvezetésével kapcsolatban és egy szocialista törvényjavaslat visszautasítása ügyében.

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Az MSZP megkeresései alapján három állásfoglalást is elfogadott az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén: a mentelmi bizottság ülésezési gyakorlatáról, Lezsák Sándor, fideszes országgyűlési alelnök ülésvezetésével kapcsolatban és egy szocialista törvényjavaslat visszautasítása ügyében.

A mentelmi bizottság ülésezésével kapcsolatos ügy előzménye, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője Kövér László házelnöktől korábban azt kérte: érvénytelenítsék a mentelmi bizottság azon ülésének döntéseit, amelyen a fideszes Zsiga Marcell elleni vagyonnyilatkozati eljárást utasították el, mert a paritásos bizottságban éppen akkor nem volt egyenlő a kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok létszámaránya.

Az MSZP most ugyanezzel a kéréssel fordult az alkotmányügyi bizottsághoz is, a szocialisták szerint ugyanis Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke nyilvánvalóan azért hozta előre az eredetileg egy nappal későbbre összehívott testületi ülést, hogy kihasználja az LMP-frakció megszűnése miatt kialakuló helyzetet, vagyis azt, hogy a bizottságban a kormánypártok 4:3 arányban ideiglenesen többségbe kerültek.

Az alkotmányügyi bizottság ugyanakkor a kormánypárti képviselők szavazatával hétfőn arról fogadott el általános érvényű állásfoglalást, hogy a mentelmi bizottság ülésein hozott döntések érvényességét nem érinti, ha a paritásos testületben átmenetileg nem áll fenn a kormánypárti és ellenzéki képviselők létszámaránya.

Rubovszky György az ülésen azt mondta: ha elfogadnák az MSZP érvelését, akkor obstrukciónak tennék ki a mentelmi bizottságot, hiszen megakaszthatná a működést, ha egy frakció szándékosan nem jelölne tagot. Szerinte a konkrét ügyben nem bizottsági döntés született, hanem elnökként ő maga döntött. Megjegyezte azt is: "Az MSZP ezzel az akciójával tönkretette az egyetlen normál hangnemű bizottság belső működését, mert a bizalom végleg megszűnt az MSZP-s képviselők irányába bennem".

Az alkotmányügyi bizottság szintén az MSZP megkeresése alapján eseti állásfoglalásban mondta ki, hogy Lezsák Sándor, parlamenti alelnök nem volt figyelemmel az országgyűlési törvény tárgyalási rend fenntartására vonatkozó rendelkezéseire, amikor április 16-án előzetes figyelmeztetést nélkül vonta meg a szót a sértő kifejezést használó MSZP-s Józsa Istvántól. A szocialista képviselő a Tobin-üggyel kapcsolatos kormányzati jelentés vitájában beszélt arról, hogy a kormányoldalnak vannak csatlósai a "szélsőjobb vagy a radikális nemzeti oldalon", akiknek a "szellemi szintjük, a neonáci szint környékén megállt". A harmadik ügyben pedig az alkotmányügyi bizottság azt állapította meg, hogy Kövér László házelnök megfelelően járt el, amikor visszautasított egy "sértő tartalmú" szocialista törvényjavaslatot. Ebben MSZP-s képviselők többek között azt javasolták, hogy az áfás számlákon - Orbán Viktor miniszterelnök arcképe mellett - kötelező legyen feltüntetni mennyivel változott a fizetési kötelezettség a 27 százalékra emelt áfa miatt. Az MSZP ebben az ügyben úgy vélte: a házelnök visszaélt jogkörével, amikor visszautasította a javaslatot.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!