Magyarország

2013.04.29. 18:06

Nemzeti emlékhellyé avatták a Magyar Nemzeti Múzeumot

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Nemzeti emlékhellyé avatták a Magyar Nemzeti Múzeumot és kertjét hétfőn Széchényi Ferenc gróf születésének évfordulója alkalmából.

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - Nemzeti emlékhellyé avatták a Magyar Nemzeti Múzeumot és kertjét hétfőn Széchényi Ferenc gróf születésének évfordulója alkalmából.

A nemzeti emlékhelyet a múzeum kertjében felavatott sztélé szimbolizálja, az alkotás Zsigmond Attila tervei alapján készült.

Tarlós István főpolgármester beszédében elmondta: fontos, hogy legyenek emlékhelyei nemzeti múltunknak, amelyek egy pillanatra megállítanak és felidézik történelmünk fontos eseményeit. Kiemelte, hogy a sztélék az emberiség legősibb fogalomkörébe tartoznak, a görögöknél ez jelekkel ellátott köveket jelentett.

Magyarországon az évszázadok során Ópusztaszer, Mohács, vagy éppen a budapesti Hősök tere lett olyan emléket őrző helyszín, amely elevenen él bennünk. Ide illik a Magyar Nemzeti Múzeum is - hangsúlyozta a főpolgármester. A Széchényiek mindig Magyarország mellett álltak, tetteik kitörölhetetlenek a nemzet emlékezetéből, hatalmas, erős karként nyúlnak felénk a múltból is - tette hozzá.

Az emlékhely felavatását a Magyar Nemzet Múzeum alapítójának, Széchényi Ferencnek a születési évfordulójához kötötték - mondta el a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese. Gedai István rámutatott, hogy a múzeum alapításával Széchényi a magyar nemzettudat szempontjából a mai napig meghatározó alkotást hozott létre.

A sztélé, ez a többezer éves ősi forma jelöli azokat a helyeket, amelyek a magyar nemzet élete, múltja és jelene szempontjából fontosak - hangsúlyozta Csorba László, a múzeum főigazgatója. Mint mondta, amikor a múltról beszélünk, a jelen fontos elemére, a jövő valamely céljára hívjuk fel a figyelmet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!