Magyarország

2013.04.03. 16:55

Egészségügyi államtitkárság: garantált a folyamatos gyógyszerellátás

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - A gyógyszerellátás folyamatossága és biztonsága garantált - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) keddi közleményére.

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - A gyógyszerellátás folyamatossága és biztonsága garantált - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) keddi közleményére.

A HGYSZ kifogásolt egy ősszel életbe lépő rendeletmódosítást, amely miatt szerintük nehéz helyzetbe kerülhetnek a patikák, és ez az ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti. Azt javasolták, hogy a rendelkezést egy évvel halasszák el.

Az egészségügyi államtitkárság szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az említett 2011-es rendelet bevezetését megelőző szakmai egyeztetésen az összes érintett ágazati szereplő között a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének képviselői is jelen voltak.

Az államtitkárság kiemelte, hogy 2011-ben a gyógyszer- és betegbiztonság érdekében alakították át a közvetlen lakossági gyógyszerellátást rendszerét, amelynek egyik eleme a gyógyszertárak személyi feltételeivel kapcsolatos szabályozás kialakítása volt. Ennek célja annak biztosítása, hogy a gyógyszerkiadás során a beteg mindig a megfelelő szakemberekkel találkozzon. A már működő gyógyszertárak esetében ennek a részszabálynak a bevezetésére több mint két év átmeneti idő van - tették hozzá.

A szabályozás átmeneti idejében - vállalásának megfelelően - az államtitkárság folyamatosan ellenőrzi, hogy a gyógyszertárak megfelelnek-e a feltételeknek. Tavaly év végén minden patikára kiterjedő adatkérést és -feldolgozást végeztek el. Tavasszal a szabályozással kapcsolatban minden gyógyszerészszervezettel újra közös egyeztetést tartanak. Ezen a felek megtárgyalják a felmérés eredményeit, valamint a személyi minimumfeltételekkel kapcsolatban a szeptember elsejével életbe lépő elvárásokat és a partnerek jelzéseit is - olvasható az államtitkárság közleményében.

A HGYSZ kedden azt kifogásolta, hogy az ősszel életbe lépő rendelet értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát szeptembertől a patika nyitvatartási ideje, valamint a befogadott vények száma határozza meg. A szövetség szerint az új szabályozás elsősorban a kis- és közepes patikákat fogja hátrányosan érinteni.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!