Magyarország

2013.04.05. 14:37

Az MSZP a Belvárosban gyűjtött aláírások megsemmisítését követeli a Fidesztől

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - Az MSZP azt követeli a Fidesztől, hogy semmisítse meg a rezsicsökkentés támogatására a Belvárosban március 26. előtt gyűjtött aláírásokat. A szocialisták pénteki sajtótájékoztatóján két idős asszony azt állította, hogy a húsvéti ajándékcsomag kiszállításakor alá akarták aláíratni velük a rezsicsökkentési íveket. A kerület fideszes alpolgármestere ezt újólag cáfolta, rágalomnak minősítette.

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - Az MSZP azt követeli a Fidesztől, hogy semmisítse meg a rezsicsökkentés támogatására a Belvárosban március 26. előtt gyűjtött aláírásokat. A szocialisták pénteki sajtótájékoztatóján két idős asszony azt állította, hogy a húsvéti ajándékcsomag kiszállításakor alá akarták aláíratni velük a rezsicsökkentési íveket. A kerület fideszes alpolgármestere ezt újólag cáfolta, rágalomnak minősítette.

Steiner Pál országgyűlési képviselő az V. kerületi Honvéd tér egyik társasházának udvarán újságíróknak azt mondta: Szabó Máté ombudsmanhoz és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot vezető Péterfalvi Attilához fordulnak, miután több bizonyíték is azt támasztja alá, hogy a Fidesz szabálytalanul, idős emberek otthonában gyűjtött aláírásokat a húsvét előtti hétvégén.

Kifejtette: több esetben gondozók helyett fideszes képviselők vitték ki a szokásos húsvéti ajándékcsomagot azoknak az idős embereknek, akik egy karpereces jelzőrendszer segítségével jelezhetik, ha segítségre szorulnak. Ugyanez történt olyanok belvárosi lakosoknál, akik az önkormányzati ebédszolgáltatásra fizettek elő. A fideszes képviselők, illetve hozzátartozóik mindkét esetben a rezsicsökkentést támogató ív aláírására kérték fel őket - mondta a szocialista politikus.

Ezt erősítette meg a Honvéd téri házban lakó Nagy Zoltánné. Az idős nő felidézte, hogy március 24-én gondozója helyett Szágerné Fazekas Éva, a körzet fideszes önkormányzati képviselője vitte ki neki a húsvéti ajándékcsomagot. A politikus rövid beszélgetés és az átvételi elismervény átadása után elővette a rezsicsökkentést támogató ívet - mondta az asszony, megjegyezve: nem szignálta azt, már csak azért sem, mert az első három hónapban a villanyszámlája nem lett kevesebb, a fűtésen pedig mindössze havi 188 forintot spórol meg. Szomszédja viszont aláírta az ívet.

Hozzátette: a parlament csak két nappal az eset után, március 26-án fogadta el azt a törvényt, amely jóváhagyta a lakásokban történő aláírásgyűjtést.

A Váci utcában lakó Lackó Gáborné arról számolt be, hogy az ajándékcsomagot a szokásoktól eltérően Pásztor Lajos fideszes képviselő testvére vitte ki neki, és szintén a rezsicsökkentés támogatására kérte őt, eredménytelenül.

Steiner Pál egy olyan levelet is felolvasott, amelyben a Havas utca egyik lakója azt állítja, vele is megpróbáltatták aláírni a rezsicsökkentési ívet, de ezt nem tette meg, anyósa viszont - nem tudva, mit adnak a kezébe - igen. A levélíró nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozásához, de a hatósági eljárásban kész tanúskodni - mondta a korábbi belvárosi polgármester.

Az MSZP-s politikus bocsánatkérésre szólította fel a kerületet vezető fideszes Rogán Antalt, mondván, párttársai idős embereket hoztak megalázó helyzetbe. Egyúttal követelte, hogy semmisítsék meg a Belvárosban március 26. előtt gyűjtött aláírásokat, mivel utólag nem lehet megállapítani, hogy mely adatokat szerezték meg szabályosan, és melyeket "megtévesztéssel", a húsvéti csomagok átadásakor.

A szocialisták sajtótájékoztatóján megjelent Puskás András, a kerület fideszes alpolgármestere, és visszautasította, rágalomnak minősítette az elhangzottakat. Azt mondta: folyik ugyan aláírás-gyűjtési kampány a Belvárosban, de annak nincs köze az ajándékcsomagok kiosztásához, kézbesítésükkor csak a jelenléti íveket kellett aláírni.

Arra a kérdésre, hogy szerinte hazudik-e a két idős asszony, a fideszes alpolgármester úgy fogalmazott: nem vádol senkit hazugsággal, de Steiner Pál "jelenlegi és volt párttársainak, szimpatizánsainak" tájékoztatása nem tekinthető objektívnek.

Az MTI kérdésére azt mondta: bár gyűjtenek aláírásokat társasházakban, a lakásokban nem tették ezt azelőtt, hogy a parlament engedélyezte volna.

A Hír TV riportere a sajtótájékoztatón egy olyan videofelvétellel szembesítette Steiner Pált, amelyen az látható, amint áthajt egy dupla záróvonalon a Parlament közelében. A szocialista politikus azt mondta: a felvétel valódinak tűnik, figyelmetlen lehetett, amikor elkövette a közlekedési szabálysértést, és elnézést kér érte. Megjegyezte: a Kossuth tér átépítése miatt gyakran változik a közlekedési rend az Országház közelében, de természetesen befizeti a büntetést, ha a felvétel nyomán eljárás indul.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!