Magyarország

2013.04.08. 16:27

A PDSZ a tárgyalások azonnali megkezdését javasolja a szaktárcával

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egyeztető tárgyalások azonnali megkezdését és tíz napon belüli lezárását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egyeztető tárgyalások azonnali megkezdését és tíz napon belüli lezárását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi).

Az érdekvédelmi szervezet országos választmányának döntéséről Mendrey László elnök hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A PDSZ elnöke azt írta, az országos választmány egyhangú szavazással támogatta, hogy függesszék fel a sztrájkfelhívást arra az időre, amíg zajlanak az Emberi Erőforrás Minisztériumának tárgyalódelegációjával - a pedagógus-álláshelyek számát a szakszervezet szerint súlyosan veszélyeztető, új típusú munkaidő-beosztás témakörében - újrainduló tárgyalások.

Az országos választmány az egyeztető tárgyalások azonnali megkezdését, és legfeljebb tíz munkanap alatt történő befejezését javasolja - áll a közleményben.

Mendrey László jelezte: a tárgyalásokat kezdeményező levelüket eljuttatják az illetékesekhez.

Április 4-én az Emmi arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Gaskó Istvánnak, a Liga Szakszervezetek elnökének kezdeményezésére és részvételével megbeszélést folytatott Balog Zoltán miniszter, Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár és Mendrey László, a PDSZ elnöke. A tanácskozás eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a PDSZ által aggályosnak tartott kérdés, a pedagógusok új munkaidő-számításának ügyében.

A megállapodás értelmében Mendrey László vállalta, hogy kezdeményezi a PDSZ pedagógussztrájkra szóló felhívásának visszavonását. Az érettségi vizsgákat ennek értelmében nem veszélyeztetheti a korábban meghirdetett esetleges munkabeszüntetés - írta a szaktárca.

Kitért arra: az Emmi és a PDSZ egyaránt törekedni fog arra, hogy lehetőleg megegyezés szülessen közöttük. Az újranyitott tárgyalások kapcsolódnak a korábban megállapodást kötött öt pedagógus-szakszervezettel folytatott egyeztetésekhez - jelezte a minisztérium.

Mendrey László később az MTI-nek úgy nyilatkozott: "rugalmas elmozdulás" történt mindkét fél részéről, ami lehetővé teszi, hogy a fennálló konfliktust ne erőből, hanem tárgyalásos úton oldják meg. Az érdekvédő úgy fogalmazott: módosították a sztrájkkövetelésüket, és egy vitás pont maradt. Ha meg tudnak állapodni a pedagógusok munkaidejének új típusú szervezésében, abban, hogy a mostani törvényi szabályozást egy általuk is elfogadható váltsa fel, akkor a sztrájkkövetelés okafogyottá válik - mondta. Ez az álláshelyek és a tanítás biztosítása szempontjából egyaránt kiemelt jelentőségű - tette hozzá, hangsúlyozva: nemcsak a pedagógusokról van szó, hanem a tanítás minőségéről is.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!