Magyarország

2013.03.20. 17:12

Alkotmánymódosítás - MSZP: problémákat okoz a családfogalom megváltoztatása

Budapest, 2013. március 20., szerda (MTI) - Az MSZP szerint problémákat vet fel, hogy az alaptörvény múlt héten elfogadott, negyedik módosítása megváltoztatta a család definícióját.

Budapest, 2013. március 20., szerda (MTI) - Az MSZP szerint problémákat vet fel, hogy az alaptörvény múlt héten elfogadott, negyedik módosítása megváltoztatta a család definícióját.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az alaptörvény-módosítás szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

Értelmezése szerint így az élettársak akkor sem alkotnak egy családot, ha közös gyermekük van. Ez azért is lényeges - folytatta -, mert a jelenlegi szabályok szerint azok, akik egyedülállóként nevelik a gyermeküket, emelt összegű családi pótlékra jogosultak.

A szocialista politikus kifejtette: az alkotmánymódosítás ellentétes a családok támogatásáról szóló törvénnyel, ugyanis míg előbbi szerint az is családban élőnek számít, aki nem vált el, de külön él házastársától, addig az utóbbi egyedülállónak minősíti őket. Az élettársak esetében viszont fordított a helyzet: az alkotmány nem tekinti őket családnak, a családtámogatási törvény szerint viszont nem minősülnek egyedülállónak - fűzte hozzá Korózs Lajos, "őrületnek" nevezve a változtatást, amely szerinte értelmezési problémák sorát veti fel.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény szövege szerint nem számít családi kapcsolatnak, ha egy nagyszülő neveli az unokáját, hiszen az kizárólag a házasságkötést és a szülő-gyermek viszonyt nevesíti a család alapjaként.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!