Magyarország

2013.01.11. 14:45

Felelevenítik a régi farsangi mulatságot Debrecenben

Debrecen, 2013. január 11., péntek (MTI) - A cívisváros régi farsangi mulatságát elevenítik fel január 12-én, szombaton Debrecenben, az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidón, amelyet három helyszínen, a Baltazár Dezső téren, a Kölcsey Központban és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában tartanak.

Debrecen, 2013. január 11., péntek (MTI) - A cívisváros régi farsangi mulatságát elevenítik fel január 12-én, szombaton Debrecenben, az I. Farsangnyitó Debreceni Dalidón, amelyet három helyszínen, a Baltazár Dezső téren, a Kölcsey Központban és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában tartanak.A rendezvényen a cívisvárosnak azt a régi mulatságát idézik fel, amelyet a Vízkereszt utáni első hétvégén tartottak Dalidó elnevezéssel. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezekben vonultak fel és táncoltak - közölte Kerekes Sándor, a helyi Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.

A nap folyamán újra láthatóvá válnak azok a kincsek és értékek, amelyeket a cívisváros őriz több száz éve hagyományaiban - mondta a sajtófőnök. Simándi László kisbíró felügyeletével például a Baltazár Dezső téren olyan régi, autentikus debreceni ételeket kóstolhatnak meg az érdeklődők rendkívül kedvező áron, mint a kenyércipóban tálalt vetrece, vagy a debreceni páros.

A Dalidóba bekapcsolódik a 475 éves Debreceni Református Kollégium is: a Kölcsey Központ földszintjén tógás diákok gerundium emelőversenye várja az érdeklődőket. (A gerundium az egykori kollégiumi diákok tűzoltóbotja volt.) A Modem udvarán boszorkánypatkolást tartanak.

Hutkai László bőrműves, Asztalos Ferenc hangszerkészítő és Radics László mézeskalácsos a mesterségüket bemutató foglalkozásokat tart, a legkisebbeket játszóház, népi játékok, illetve az Ákom-bákom Bábcsoport előadása várja. Várják az érdeklődőket a Bürkös Zenekar táncházába és a "Fölszállott a páva" műsorra is.

Új dal premierjére kerül sor szombat este a Kölcsey Központban: a tavaly 25 éves fennállását ünneplő PG Csoport által komponált énekhez, amely az Ez a Város, a szabadság üzenete címet kapta, egy egész produkció kapcsolódik. Így az ősbemutatón részt vesznek a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus, a Debreceni Rocksuli és sok énekes és zenész, különféle zenei stílusok képviseletében. Az ünnepségen évértékelő beszédet tart Kósa Lajos polgármester.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!