Magyarország

2013.01.09. 08:13

A 4K! nem szólal fel a Bayer-cikk kapcsán a DK által szervezett vasárnapi tüntetésen

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - A 4K! egyaránt elfogadhatatlannak tartja a rasszizmus minden formáját, és azt, hogy valaki a rasszizmusból próbál politikai hasznot kovácsolni, ezért nem kíván felszólalni a Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett vasárnapi tüntetésen - közölte a párt az MTI-vel szerdán.

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - A 4K! egyaránt elfogadhatatlannak tartja a rasszizmus minden formáját, és azt, hogy valaki a rasszizmusból próbál politikai hasznot kovácsolni, ezért nem kíván felszólalni a Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett vasárnapi tüntetésen - közölte a párt az MTI-vel szerdán.A DK kedden arra kérte a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat, hogy kezdeményezésükre vasárnap közösen tüntessenek azért, hogy Bayer Zsoltot - egy a Magyar Hírlapban múlt szombaton megjelent írása miatt - kizárják a Fideszből.

Salha Omár, a 4K! alelnöke Molnár Csabának, a DK alelnökének írt és az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében destruktívnak nevezte, hogy egyes politikai szereplők a rasszista megnyilvánulások elleni tiltakozást pártpolitikai haszonszerzésre próbálják felhasználni.

"Az Önök kormányzásának idején a magyar cigányok életkörülményei jelentősek romlottak, a rasszizmus pedig a rendszerváltás óta példátlan méreteket öltött. Amikor Gyurcsány Ferenc végül kiengedte kezéből a kormányrudat, a magyar cigányok minden szempontból rosszabb helyzetben voltak, mint amikor elkezdte kormányzását. Milyen alapon kíván Gyurcsány Ferenc és Ön a rasszizmus elleni tiltakozás élére állni?" - írja Salha Omár.

Salha Omár a levélben hangsúlyozza: a 4K! elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-tag Bayer Zsolt állatoknak nevezi a magyar társadalom egyik csoportját. Azt pedig cinikusnak tartják, hogy valaki, aki "békemenet" néven szervez rendezvényt, valójában a magyarországi társadalmi feszültségek szítására törekszik.

"Kíváncsiak lennénk rá, hogy Bayer pert indítana-e becsületsértésért, ha valaki azt írná, hogy a Magyar Hírlap szerkesztőségében állatok dolgoznak" - áll a levélben.

Bayer Zsolt szóban forgó szombati írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását szombaton Bayer.

A publicista kedden válaszolt a bírálatokra. Ebben azt írja: szándékosan félreértették mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - tette hozzá keddi írásában Bayer Zsolt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!