Magyarország

2012.12.20. 17:17

Meghatározta a jövő évi felvételi ponthatárok minimumát az emberierőforrás-miniszter

Budapest, 2012. december 20., csütörtök (MTI) - Jövőre a felsőoktatási felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2012. december 20., csütörtök (MTI) - Jövőre a felsőoktatási felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által meghatározott felvételi ponthatárok minimuma a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban feltételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél - írta a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek - részletezték.

Az Emmi közlése szerint a miniszter - a hallgatók új felvételi eljárásra való biztonságos felkészülése érdekében - 2013-ban nem kíván élni azzal a jogkörével, amelyet a most módosított felsőoktatási törvény biztosít számára, miszerint az egyes szakoknál a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben rögzítettnél magasabb minimális ponthatárt is meghatározhat. A tárcavezető ezt a jogkörét - a felsőoktatási törvénnyel összhangban a kellő felkészülési idő biztosításával - a 2014-es általános felvételi eljáráskor kívánja majd gyakorolni.

A miniszter arról is döntött, hogy a jogász, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi gazdálkodás szakokra nem jár állami ösztöndíj. Ezenkívül ebbe a kategóriába tartoznak a következő képzések: andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási menedzsment, kereskedelmi és marketing, közszolgálati, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás, üzleti szakoktató. Ezeken a szakokon kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban - tették hozzá.

A minisztérium MTI-hez eljuttatott táblázata szerint a többi szakon jogosultak lesznek a felvételi ponthatárt elért hallgatók az állami ösztöndíjra. Ennek megfelelően a felsőoktatási intézmények a 2013. évi általános felvételi eljárás során kizárólag teljes magyar állami ösztöndíjas képzéseket, illetve önköltséges képzéseket hirdethetnek majd meg.

A tárca a közleményében rámutatott: az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetése előtt közzéteszi azon miniszteri határozat tartalmát, amely 2013. január 1-jén lép életbe, "ezzel is nyilvánvalóvá téve a kormányzat szándékait".

Utaltak arra is, hogy a közlemény tartalmával megegyező hivatalos tájékoztatást - a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény miniszteri hatáskört megállapító módosításának kihirdetésére is tekintettel - a felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-én történő online meghirdetésével adnak. Ez a tájékoztató tartalmazza majd a megszokott módon az egyes szakok intézményi meghirdetésének részleteit is - fűzték hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!