Magyarország

2012.12.11. 16:18

Hallgatói tiltakozás - Megegyezést sürget a DK a kormány és a hallgatók között

Budapest, 2012. december 11., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint megegyezésre van szükség a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke kedden azt mondta: noha a tiltakozó diákoknak jobbára igazuk van, tandíjügyben nekik is engedniük kell.

Budapest, 2012. december 11., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint megegyezésre van szükség a kormány és a felsőoktatási hallgatók között. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke kedden azt mondta: noha a tiltakozó diákoknak jobbára igazuk van, tandíjügyben nekik is engedniük kell.A politikus sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2013-as költségvetésben a felsőoktatásra szánt 115 milliárd forint elfogadhatatlanul kevés, a 2010 előtti összeg alig több mint fele. Ezért azt kezdeményezik, hogy jövőre 30-40 milliárddal többet fordítsanak a felsőoktatásra, majd az összeget a következő években fokozatosan emeljék a korábbi szintre.

A DK arra is javaslatot tesz - és indítványát a kormánynak, valamint a hallgatói érdekképviseleteknek is eljuttatja -, hogy a hallgatókat a jelenlegi tervek helyett a második évfolyamtól kezdve egységes, havi 5-10 ezer forintos tandíj terhelje, amit diákhitel helyett ösztöndíjakból is fedezni lehet.

További javaslatuk, hogy a hallgatók által befizetett összeg egészében az egyetemeknél maradjon, illetve hogy az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés átjárható legyen.

Molnár Csaba elmondta: az államilag finanszírozott képzési helyek számát a tervezett 10 500-ról megemelnék, 25-30 ezerrel, hogy 2014-tól ismét 55-60 ezer legyen.

A DK célja még a hallgatói szerződések azonnali megszüntetése, valamint az egyetemi autonómia helyreállítása.

Molnár Csaba azt mondta: a DK a hallgatói tiltakozások céljaival egyetért, megmozdulásaikkal szolidáris. Ugyanakkor - fűzte hozzá - a felsőoktatásban olyan súlyos válsághelyzet alakult ki, amelyet a felek csak tárgyalással, megegyezéssel orvosolhatnak. A DK ezért készített el egy olyan javaslatot, amely a kompromisszum alapja lehet - közölte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!