Magyarország

2012.12.01. 11:49

4K!: az ellenzéknek csak a jogállam helyreállítására kell megállapodást kötnie

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) szerint az ellenzéki erőknek csak a jogállam és a köztársaság helyreállítására kell megállapodást kötniük, az alkotmányozás után pedig fel kell oszlatniuk a parlamentet - reagált a párt az MSZP elnökének együttműködési ajánlatára szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Budapest, 2012. december 1., szombat (MTI) - A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) szerint az ellenzéki erőknek csak a jogállam és a köztársaság helyreállítására kell megállapodást kötniük, az alkotmányozás után pedig fel kell oszlatniuk a parlamentet - reagált a párt az MSZP elnökének együttműködési ajánlatára szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.Istvánffy András, a 4K! elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök által állított csapda, hogy olyan pártoknak kellene szoros együttműködést kötniük, amelyek "különböző világnézetűek". Szerinte ez a csapda úgy kerülhető el, ha az ellenzéki pártok csak abban állapodnak meg, amiben amúgy is mindenki egyetért, és ez a jogállam és a köztársaság helyreállítása. "Ehhez azonban az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy az alkotmányozás után visszaadja a hatalmat a népnek" - tette hozzá.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán jelentette be, a szocialisták szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel.

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg.

Mesterházy Attila csütörtökön Pécsen azt mondta, kedvezően fogadták az együttműködésre vonatkozó MSZP-s ajánlatot a párt által megkeresett demokratikus ellenzéki szervezetek. Közlése szerint a partnerségen alapuló tárgyalássorozattal kapcsolatos megkeresést egyetlen érintett szervezet sem utasította el, a válaszuk az volt, tárgyalnak arról, megbeszélik, és ez már biztató az MSZP számára.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!