Magyarország

2012.11.22. 17:40

EU-büdzsé - Orbán: a kohéziós alapok sorsa a legnehezebb kérdés

Budapest, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - Orbán Viktor szerint Magyarország számára a kohéziós források sorsa a legnehezebb kérdés az európai uniós költségvetési tárgyalásokon. A miniszterelnök a Gazdasági Rádiónak beszélt erről csütörtökön Frankfurtban, a Sberbank pénzügyi konferenciáján.

Budapest, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - Orbán Viktor szerint Magyarország számára a kohéziós források sorsa a legnehezebb kérdés az európai uniós költségvetési tárgyalásokon. A miniszterelnök a Gazdasági Rádiónak beszélt erről csütörtökön Frankfurtban, a Sberbank pénzügyi konferenciáján.Brüsszelben csütörtökön kezdődik az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek fő témája a 2014-2020 időszakra vonatkozó uniós költségvetés. Magyarországot Orbán Viktor képviseli a találkozón.

Az interjúban - amelyet a Gazdasági Rádió az MTI rendelkezésére bocsátott - a miniszterelnök úgy fogalmazott: a jelenleg a tárgyalóasztalon lévő javaslat szerint a kohéziós alap forrásainak átlagos csökkenésénél nagyobb mértékben vágnák vissza a Magyarországra eső forrásokat a következő hétéves költségvetési periódusban.

"Itt tehát egy olyan diszkrimináció, egy speciálisan magyar sérelem bontakozik ki a szemünk előtt, amelyet Magyarország miniszterelnökeként nem áll módomban elfogadni" - jelezte Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az európai uniós költségvetési tárgyalásokon az a kérdés, hogy létezik-e egy olyan megállapodás, amiről minden tagállam azt gondolja, hogy elfogadható.

Orbán Viktor az interjúban kifejtette: tekintettel arra, hogy az európai gazdaság ma nem felívelő szakaszában van, a világgazdaságban elfoglalt helye gyengül, kilátásai pedig meglehetősen bizonytalanok, ezért a saját hazájában mindenki inkább ésszerűsíteni, visszafogni próbálja a kiadásokat.

A miniszterelnök szerint "ilyen körülmények között azt várni, hogy az EU-ban boldogságot okozó közös költségvetés jöjjön létre, nem reális". Olyan költségvetés kell, amelyet mindenki el tud fogadni, amellyel minden tagállam együtt tud élni - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az EU-ban sosem sikerül elsőre megegyezni a hétéves költségvetésről, így ha esetleg sikertelen lesz a mostani csúcs, az nem jelent végső kudarcot. Nem ez az egyetlen tárgyalási forduló áll rendelkezésre a megegyezésre, az Európai Uniónak előbb-utóbb lesz költségvetése - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Megjegyezte, a kohéziós fejezeten kívül a többi területen történő átalakításnak hol vesztese, hol nyertese Magyarország, de egyetlen helyen sem mutatható ki, hogy az ország különösen rosszul járna a többi tagállammal szemben - mint mondta -, "osztozunk a többiek sorsában".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!