Magyarország

2012.10.27. 18:00

Zseniális: biztonsági tű

A Dispomedicor Zrt. vadonatúj találmánya védi az egészséget, sőt, adott esetben még életet is menthet.

A Dispomedicor Zrt. vadonatúj találmánya védi az egészséget, sőt, adott esetben még életet is menthet.A Dispomedicor Zrt. vezetőiben már öt évvel ezelőtt megfogalmazódott az egyszer használatos biztonsági tű kifejlesztésének a gondolata, és a zseniális találmány mostanra kézzel fogható valóság lett. "A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott projekt megvalósítása termékpalettánkat egy olyan új, biztonsági tűvel bővítette, ami iránt az orvosi eszközök piacán rendkívüli igény mutatkozik" - jelentette ki Nagy Antal vezérigazgató az egyszerhasználatos biztonsági tűt bemutató pénteki prezentáción.

Büszkék a hazaira

A cégvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nemcsak a termék, de a gyártásához szükséges berendezések és maga a gyártási technológia is meghatározóan hazai innováció eredménye. Az egyszerhasználatos biztonsági tű lényege az, hogy a műanyag kapszulának, valamint a biztonsági védőhüvelynek köszönhetően kizárt, hogy az orvos vagy az ápoló a már használt fecskendővel esetleg megszúrja magát, és megbetegedjen. Statisztikai adatok szerint ugyanis egy 300-400 ágyas kórházban naponta átlagosan 8-10 ilyen tűszúrásos baleset történik.

A biztonságitű-projekt teljes költségvetése 620 millió forint volt, amiből 217 millió forint a támogatás és 403 millió forint az önerő. Nagy Antal az új termékcsalád célpiacai között említette az afrikai, az amerikai és természetesen az európai kontinenst is, hozzátéve, nagyon büszkék arra, hogy ez az 1950-ben, az állam által alapított vállalat napjainkban ilyen magas szintű kutató-fejlesztő munkára, és ilyen innovatív termékek előállítására képes.

Pajna Zoltán alpolgármester is arról beszélt a prezentációt követően, hogy a városban és a régióban növelni kell a kutatás-fejlesztés arányát, és arra biztatta a Dispomedicor tulajdonosait, hogy országnak-világnak mutassák meg, ezen a területen ők mire képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!