Magyarország

2012.09.24. 14:31

OGY-választás – Vejkey: a választási feliratkozás megkerülhetetlen a diszkriminációmentesség érdekében

Budapest, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - Megkerülhetetlennek nevezte az önkéntes feliratkozást a választói névjegyzék diszkriminációmentes kialakításához Vejkey Imre, a választási eljárási törvényjavaslat KDNP-s előterjesztője az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői ülésén. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanakkor a feliratkozással csorbulnak a választópolgárok jogai.

Budapest, 2012. szeptember 24., hétfő (MTI) - Megkerülhetetlennek nevezte az önkéntes feliratkozást a választói névjegyzék diszkriminációmentes kialakításához Vejkey Imre, a választási eljárási törvényjavaslat KDNP-s előterjesztője az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői ülésén. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanakkor a feliratkozással csorbulnak a választópolgárok jogai.Vejkey Imre az előterjesztők nevében a bizottság ülésén szükségszerűnek nevezte a határon túl élő, de magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyarok esetében a feliratkozás intézményét, és külön szólt arról is, hogy a tartósan külföldön tartózkodók esetében is ez a megoldás. A bizottság az előterjesztés általános vitára való alkalmasságáról döntött: 8 igen, 4 nem szavazattal támogatta azt.

A vitában Szávay István (Jobbik) "a fideszes pártállam továbbépítésének és a választások legális elcsalásának" minősítette a szerinte elfogadhatatlan javaslatot.

Szabó Vilmos (MSZP) szerint az előterjesztés a választók jogainak csorbításáról szól.

Szili Katalin (független) ugyancsak nem támogatta a javaslatot. A bizottság alelnöke elfogadhatatlan nevezte, hogy az kizárja a választás lehetőségéből azokat, akik a választást megelőző két hétben nem regisztrálnak, és kérdésként vetette fel, hogy mi lesz azzal, aki mégis megjelenik a választási bizottság előtt, hogy voksolni akar. Ugyancsak kérdésként vetette fel, hogy lehet-e jelölt az, aki nem regisztrált. Kifejtette, hogy ő azt is elképzelhetőnek tartaná, ha a határon túl is lennének választókörzetek, hiszen ha a határon túl élők választók, akkor választhatóknak is kellene lenniük.

Vejkey Imre válaszában kifejtette: a választást megelőző évben nyitva áll a regisztráció lehetősége, azt, hogy a választás előtti 15. napig lehet feliratkozni, azzal kapcsolatban a Velencei Bizottságnak és az EBESZ-nek is van állásfoglalása és előterjesztőként a nemzetközi jogot vették alapul. Azzal összefüggésben, ha nem regisztráltként akar valaki ajánlani, azt mondta: azt vissza kell utasítani.

Dorosz Dávid (LMP) azt vetette fel, hogy azokban az országokban, ahol megfelelő népesség nyilvántartás van és rendelkezésre áll a választópolgárok névjegyzéke, nincs előzetes regisztráció. "Ez, amit önök kitaláltak, ez egy ilyen magyar, fideszes, narancsos hibrid, ami semmi mást nem szolgál, mint hogy szavazók százezreit kitolják abból a lehetőségből, hogy elmenjenek szavazni" – mondta Vejkey Imrének. Hozzátette: ez együtt a múlt novemberben elfogadott, "a parlament torkán lenyomott választóköri manipulációval" csak és kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja, ezért pártja nem fogja támogatni a javaslatot.

Vejkey Imre válaszában azt mondta: nemzetközi példák sokaságát lehetne felhozni a regisztrációra, és megemlítette egyebek mellett az Egyesült Államokat, Máltát, Ciprust.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!