Magyarország

2012.09.07. 17:48

Kövér László: a finnugor kötelék a magyar-finn kapcsolatokat is erősíti

Budapest, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint erősíti a magyar-finn kapcsolatokat, érzelmi többletet ad a közös érdekek megtalálásához és érvényesítéséhez nemzetközi szinten és az EU-ban is az, hogy a két ország a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik.

Budapest, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint erősíti a magyar-finn kapcsolatokat, érzelmi többletet ad a közös érdekek megtalálásához és érvényesítéséhez nemzetközi szinten és az EU-ban is az, hogy a két ország a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik.A házelnök pénteken a Parlamentben fogadta finn kollégáját, Eero Heinäluomát, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatójukon Kövér László azt mondta, Finnország stratégiai partnere Magyarországnak, az északi államnak méretéhez képest komoly befektetései vannak az országban, sokak megélhetését biztosítják.

Eero Heinäluoma kiemelte, stabil, kiszámítható környezet kell a befektetésekhez, márpedig befektetésekre minden országnak szüksége van. Mint mondta, az európai gazdasági helyzetről tárgyalva megállapították, hogy mindkét országot aggasztja az eurózóna válsága, "sötét felhők gyülekeznek az égen". A gazdaságot minden államnak felelősségteljesen kell irányítania, hogy elérjék céljaikat, a növekedést és a munkahelyteremtést - hangoztatta.

Kövér László kifejtette, tájékoztatta finn kollégáját a magyar belpolitikai, gazdasági és költségvetési helyzetről, és mindarról, ami ezzel kapcsolatban az őszi ülésszakban a magyar törvényhozásra vár.

A finn házelnök arról is beszélt, a magyar-finn kapcsolatok nagyon jól fejlődnek, amit az is bizonyít, hogy szeptember végén országukba látogat a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága. Úgy fogalmazott, igen hasznos volt a tárgyalása Kövér Lászlóval, beszéltek a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeiről és a politikai helyzetről is.

A megbeszélés elején Kövér László a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Jari Vilén búcsúzó budapesti finn nagykövetnek a magyar-finn kapcsolatok erősítéséért végzett munkája elismeréseként.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!