Magyarország

2012.09.06. 17:45

Dinnyeügy - A kormány elfogadta a VM-jelentést

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök - Nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. Egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési tárca által az állítólagos dinnyekartellezési ügyről szóló jelentés, amelyet a kormány elfogadott - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök - Nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. Egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési tárca által az állítólagos dinnyekartellezési ügyről szóló jelentés, amelyet a kormány elfogadott - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.A közlemény emlékeztet: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Antitröszt Irodája ez év augusztus 27-én versenyfelügyeleti eljárást indított 6 magyarországi üzletlánccal, továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesülettel és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (FruitVeB) szemben. A GVH döntésére reagálva a kormány szeptember 4-i ülésen elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jelentését az állítólagos "dinnyekartellezési" ügyről.

"A jelentéssel a kormány kifejezi, hogy tiszteletben tartja a dinnyeértékesítési ügyben indult versenyfelügyeleti eljárást, ugyanakkor elkötelezett amellett, hogy nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során" - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszi: a kormány programja ugyanis kimondja, hogy "meg kell teremteni a helyben termelt, illetve ott előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit".

A "dinnyeügyben" az áruházláncok, a termelők, az érintett szövetségek és a minisztérium részvételével folytatott tárgyalás célja a magyar termelők védelme volt. A nemzeti termelők érdekében való fellépés pedig nem tilos, sőt bevett gyakorlat a világ minden táján. Mindezért a tárgyalás egyrészt arra vonatkozott, hogy a minőségi magyar dinnyét az áruházláncok tisztességes, a tavalyi szintet legalább elérő áron árulják; másrészt arra, hogy az import dinnyét ne akciózzák olyan árszintre, amely ellehetetlenítené a magyar termelőket - olvasható a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztériumot képviselő Budai Gyula parlamenti államtitkárnak a mindegyik fél számára elfogadható konszenzus kialakítása volt a feladata, amely feladatának eleget is tett. A tárca ugyanis csak arra kérte a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítését. Emellett külföldről lehetőség szerint csak akkor vásároljanak, ha a rendelkezésre álló magyar árualap nem elegendő a vásárlói igények kielégítésére - tudatja a VM.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) augusztus végén indított eljárást több magyarországi kereskedelmi lánc és két érdekvédelmi szövetség ellen a dinnyeügyben. Az érintettek továbbra is úgy látják - közölték korábban a dinnyeüggyel kapcsolatban az MTI-vel -, hogy nem sértettek versenyjogot. A vidékfejlesztési miniszter pedig írásos válaszában - amelyet a témában Mesterházy Attilának, az MSZP frakcióvezetőjének adott - azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti termelők érdekében való fellépés nem tilos.

A GVH - többhetes vizsgálódás után - azért indított eljárást az érintettek ellen, mert a versenyhatóság szerint "vélelmezhetően megegyeztek a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban és abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon".

Az eljárásba a cégek - az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - mellett a hatóság a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesületet, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot vonta be.

A GVH közleménye utalt arra is: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások és érdekképviseleti szervezetek a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül annak megállapítására irányul, hogy történt-e jogsértés.

Budai Gyula július elején, a dinnyeszezon kezdetén jelentette be, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Ennek eredményeképpen olyan megállapodás született, hogy a multinacionális áruházláncok a közösen kialakított áron értékesítik majd a dinnyét, és abban is egyezség született, hogy milyen, még elfogadható ár alakuljon ki a szezon végén.

Augusztus közepén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Budai Gyula azt mondta: nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során, csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítést, és külföldről ne vásároljanak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!