Magyarország

2012.07.24. 17:09

Szennyvízberuházás Magyarbánhegyesen 1,38 milliárd forintból

Békéscsaba, 2012. július 24., kedd (MTI) - Csatornahálózat és szennyvíztisztító telep épül Magyarbánhegyesen európai uniós támogatással, összesen 1,38 milliárd forintból; a dél-békési településen kedden rakták le a beruházás „alapcsövét”.

Békéscsaba, 2012. július 24., kedd (MTI) - Csatornahálózat és szennyvíztisztító telep épül Magyarbánhegyesen európai uniós támogatással, összesen 1,38 milliárd forintból; a dél-békési településen kedden rakták le a beruházás „alapcsövét”.A kivitelezési munkálatok június végén kezdődtek, és a próbaüzemmel együtt másfél év múlva fejeződnek be, 2013 decemberében.

Zelenyánszki Miklós, Magyarbánhegyes jegyzője az MTI-nek elmondta: a beruházás eredményeként Magyarbánhegyes teljesíteni tudja majd az előírt környezetvédelmi elvárásokat 2015. december 31-ig. Magyarbánhegyes Magyarország legnagyobb föld alatti egészséges ivóvízbázisán, a Körös-Maros hordalékkúpon fekszik, ezért a beruházás a vízbázisvédelemben is fontos szerepet játszik.

A projekt finanszírozásával kapcsolatban Zelenyánszki Miklós kiemelte: az önkormányzat a költségek 71,39 százalékára nyert vissza nem térítendő támogatást az EU Kohéziós Alapjából, 12,6 százalékára a hazai költségvetésből kapott támogatást.

A költségek fennmaradó 16 százalékát, 209 millió forintot több forrásból teremtették elő - tette hozzá a jegyző. Az önkormányzat 11,157 millió forint saját forrás mellé 54,614 millió forint banki hitelt vett fel, továbbá az EU Önerő Alapból 80,386 millió forint támogatást nyert el. A lakosság, a helyi vállalkozások és intézmények további 63,357 millió forint hozzájárulást fizetnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!