Magyarország

2012.07.26. 16:08

Sírrongálás Kaposváron - Helyreállították a síremlékeket a zsidó temetőben

Kaposvár, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Helyreállították a hét végén ismeretlenek által ledöntött, összetört síremlékeket csütörtökön a kaposvári zsidó temetőben.

Kaposvár, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Helyreállították a hét végén ismeretlenek által ledöntött, összetört síremlékeket csütörtökön a kaposvári zsidó temetőben.Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: a helyreállításhoz segítséget kérő felhívására reggel négy kaposvári sírköves érkezett, akik saját alkalmazottaikkal, illetve a kft. 15 dolgozójával, összesen mintegy harmincan, alig két óra alatt elvégezték a szükséges munkálatokat és felállították a megrongált síremlékeket.

A keddi állapotfelméréshez képest kedvező változás, hogy az ötvenhét síremlékből a szakemberek nemcsak az általuk becsült negyvenet, hanem valamennyit helyre tudták állítani, illetve további ötöt, amelyek korábban rongálódtak meg - közölte az igazgató. Puskás Béla megjegyezte, úgy számoltak, hogy egész nap a sírok helyreállításán dolgoznak majd, de így, hogy ilyen sokan voltak, gyorsan végeztek, rendbe tették a megrongált síremlékek környezetét, lekaszálták a gazos területet is.

Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére azt mondta: kimondhatatlanul hálás mindazoknak, akik segítettek a megrongált síremlékek helyreállításában, ugyanakkor mérhetetlenül szomorú a vandál cselekedet miatt.

A felajánlásokról szólva elmondta, jelentkezett egy budapesti alapítvány, amely több helyi magánszeméllyel a síremlékek helyreállításához kívánt hozzájárulni, de mivel az megtörtént, a 3,5 hektáros temető rendben tartásához ajánlották fel segítségüket évente két-háromszori alkalommal. Ezt nagy örömmel fogadják, mivel a hitközség költségvetéséből csak egyetlen gondnok foglalkoztatására telik - tette hozzá Róna László. A hitközség vezetője elmondta, hogy a zsidó temetőben 5-6 ezer síremlék van, ebből 70-80 sír az, amelyikről tudják, hogy az elhunytnak vannak élő hozzátartozói, de közülük mindössze 20-25, aki Kaposváron lakik.

Róna László vasárnap egyértelműen rasszista indíttatású cselekedetnek nevezte a helyi zsidó temetőben a hétvégén történt sírrongálásokat, ugyanakkor hangsúlyozta, lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett. Az ötvenhét síremlék megrongálásával a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel ide temették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is - közölte.

Orbán Viktor kormányfő a hitközség elnökének kedden írt levelében együttérzését fejezte ki a temetőben történt rongálás miatt. A miniszterelnök a levélben arról biztosította Róna Lászlót, hogy Magyarország kormánya garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet, egyúttal arról tájékoztatta, hogy konzultált a belügyminiszterrel, gyors és határozott felelősségvonásra utasította.

A kaposvári zsidó temető síremlékeinek megrongálását közleményben ítélte el Somogy megye közgyűlése, Kaposvár önkormányzata, az MSZP és a Demokratikus Koalíció kaposvári szervezete, Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tisztviselője kedden Kaposváron személyesen fejezte ki együttérzését a hitközség elnökének.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet szerdán az MTI-nek Áder János köztársasági elnök izraeli látogatása kapcsán nyilatkozva kitért a kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálásokra. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

A rendőrség ismeretlen tettesek ellen nyomoz az ügyben. Az elkövetők kézre kerítésére magánszemélyek, illetve Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő 100-100 ezer forint jutalmat ajánlottak fel.

A héten felkereste a zsidó temetőt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós főtitkár, akik a szervezet nevében 100 ezer forintot ajánlottak fel a helyreállítási munkálatokhoz szükséges anyagok beszerzéséhez. Az elmúlt napokban több magánszemély, a Hit Gyülekezetének kaposvári szervezete, a dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság is felajánlotta segítségét.

Az elkövetők 3,5 millió forint kárt okoztak, ami a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszerese.

MTI

Sírrongálás Kaposváron:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!