Magyarország

2012.07.02. 17:10

Munkahelyvédelmi terv - Rogán: százezreket spórolhatnak a munkaadók

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Jelentős összegeket spórolhatnak meg a munkáltatók a miniszterelnök által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki bízik abban, hogy e megtakarítások egy részét béremelésre fordítják majd a foglalkoztatók.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Jelentős összegeket spórolhatnak meg a munkáltatók a miniszterelnök által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki bízik abban, hogy e megtakarítások egy részét béremelésre fordítják majd a foglalkoztatók.Azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, az ő foglalkoztatásuk 2013-tól éves szinten 174 ezer forinttal olcsóbbá válik a munkáltatóknak. A tartósan munkanélkülieket, illetve szülésről visszatérő édesanyákat alkalmazóknak pedig a munkaerő-bérköltség éves megtakarítása jövőre 342 ezer forint lesz - jelezte Rogán Antal, aki szerint a munkahelyvédelmi program "a kis ember számára" jelent igazán komoly lehetőséget.

Kitért arra is, hogy a tervezett tételes adó bevezetésével - amelyet "eva+"-nak nevezett, mert több embert érint, mint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), kedvezőbb feltételű és egyszerűbb - az önfoglalkoztatóknak a jövőben már nem kell képesítéssel rendelkező könyvelőknek is lenniük. Ehhez hasonlóan a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek által választható 16 százalékos kisvállalati adó - amely a vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket válthatja majd ki - szintén egyszerűsít, és elsősorban azokat a cégeket segíti, amelyeknek az éves kiadásaik mintegy felét a munkaerőköltség teszi ki. Ezeknek a vállalkozásoknak akár egyharmaddal is csökkenhetnek a terheik 2013-ban - mutatott rá.

A frakcióvezető üdvözölte a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózás bevezetését is, amely ha beválik, akkor az azt igénybe vevők köre akár szélesedhet is a jövőben.

A munkahelyvédelmi terv 300 milliárd forintos költségvetési fedezete rövid időn belül akár "vissza is pótolhatja" önmagát a büdzsében, ugyanis a tehercsökkentés miatt nőhet a fogyasztás, a munkahelyteremtés, és javulhat a beruházási hajlandóság - vélekedett, hozzátéve, hogy a programhoz szükséges jogszabályokat akár már az őszi ülésszak legelején elfogadhatja a parlament.

Rogán Antal kérdésre szólt arról is, hogy az Országgyűlés pénteken elfogadhatja a jegybanktörvény-módosítást, de ha akkor - az esetleges létszámhiány miatt, ugyanis eredetileg nem terveztek aznapra minősített többséget igénylő voksolást - nem sikerül biztosítani a szükséges kétharmados többséget, akkor legkésőbb jövő hétfőn szavazza meg a Ház a törvényjavaslatot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!