Magyarország

2012.07.26. 14:16

MSZP: a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot

Békéscsaba 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot. Kunhalmi Ágnes, a párt országos elnökségének tagja csütörtökön Békéscsabán, sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarországon nincs gazdasági növekedés, az ország a régión belül is gyengén teljesít, versenyképessége "befulladt", elhagyja a tőke, és nincs munkahelyteremtés.

Békéscsaba 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány rosszul kezeli a gazdasági válságot. Kunhalmi Ágnes, a párt országos elnökségének tagja csütörtökön Békéscsabán, sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarországon nincs gazdasági növekedés, az ország a régión belül is gyengén teljesít, versenyképessége "befulladt", elhagyja a tőke, és nincs munkahelyteremtés.Az MSZP konzultációsorozata keretében Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos elnökségi tagok csütörtökön Békéscsabán és a megye több településén fórumot tartanak, amelyen a kormány kétéves gazdaságpolitikájának értékelése mellett ismertetik az MSZP 2014-re tervezett új, alternatív programjavaslatait.

Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón azt mondta: az ország problémáit nem az előző kormányok és a válság idézte elő, hanem "Orbán Viktor és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája". A szomszédos országok eredményesebben kezelik a problémákat, mint a magyar kormány, kifelé jönnek a válságból - jegyezte meg.

Kitért arra: a tranzakciós illeték tervezett bevezetése rosszabb pozícióba sorolja az országot az IMF/EU-tárgyalásokon, mint az indokolt lenne. Az MSZP szerint "színjátékról van szó", hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi értelemben sem adóalany; a kormány lépése nem szól másról, mint az ország utolsó tartalékainak megszerzéséről.

Kunhalmi Ágnes közölte: az MNB folyamatos támadása rossz üzenet a gazdaság számára, a jogbiztonság hiánya elűzi a tőkét, kiszolgáltatottabb lesz az ország, mint amennyit elbír.

Az oktatáspolitika elmúlt két évéről szólva azt mondta, a kormány a szakterületet érintő valamennyi törvényt megváltoztatta, sokan rekednek kívül az oktatási rendszeren, az innen kivont sok tízmilliárd forintból finanszírozzák "az elhibázott jövedelemadó-rendszert és a rossz gazdaságpolitikából fakadó többletkiadásokat".

Korózs Lajos kijelentette: hárommillió fiatal magánnyugdíj-megtakarításából semmi sem maradt, az állami rendszerben pedig egyelőre nincs egyéni számla, azt "képtelen a kormány megcsinálni".

A szocialista párt ajánlata Magyarországnak egy rugalmas és finanszírozható nyugdíjrendszer bevezetése, amely tartalmazza a szolgálati és a korengedményes nyugdíjat is - közölte a politikus.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!