Magyarország

2012.07.20. 12:12

IMF/EU-tárgyalások - MSZP: gyors megállapodás szükséges

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Az MSZP szerint már három nap után érezhetők a hiteltárgyalások megkezdésének kedvező hatásai, de ezek fenntartásához az kell, hogy a kormány mielőbb megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) - Az MSZP szerint már három nap után érezhetők a hiteltárgyalások megkezdésének kedvező hatásai, de ezek fenntartásához az kell, hogy a kormány mielőbb megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a forintárfolyam erősödése és az országkockázati felár csökkenése azt mutatja, hogy az IMF biztonságot ad és segíti az ország iránti befektetői bizalom helyreállítását.

Ezért is szomorú, hogy a kormány fél éven át késleltette a tárgyalások megkezdését, így növelve a devizaadósok terheit és a kamatkiadásokat - tette hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint mindez növeli az IMF-fel tárgyaló delegáció felelősségét, mivel ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások, nem születik gyors megállapodás, a bizalom hamar elszállhat. Orbán Viktort arra szólította fel, vegye komolyan az egyeztetést, mert ez szolgálja az ország érdekét, és ne "focimeccsre menet, kockás ingben, tíz percet beszéljen a delegációval, mint 2010-ben".

Bírálta a kormányt azért is, mert a jövő évi költségvetés sarokszámai nem megalapozottak, így nem segítik a hiteltárgyalásokat. Ráadásul az MSZP szerint az idei költségvetésben is mintegy százmilliárd forintos lyuk alakult ki azzal, hogy a hiány már elérte az egész évre tervezett összeg 90 százalékát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!