Magyarország

2012.07.20. 13:48

HUNOR - a katasztrófavédelem elit egységének ünnepélyes megalakulása

2012. július idusán mozgalmas események tanúja volt a Budavári Palota. Múltjához méltó helyszínen a katasztrófavédelem történelmének egy új fejezete íródott.

2012. július idusán mozgalmas események tanúja volt a Budavári Palota. Múltjához méltó helyszínen a katasztrófavédelem történelmének egy új fejezete íródott.

E falak között alakult meg a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet (angolul: Hungarian National Organisation For Rescue Services). A szervezet rendeltetése szerint a jövőben a csapat részt vesz a hazai és külföldi – sajnálatos módon egyre gyakoribb – földrengések, ipari balesetek okozta romok közül a bajbajutottak mentésében. Az egység Budapesten három órán belül, vidéken nyolc órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes lesz megkezdeni a mentést. A hagyományos műszaki-mentő felszerelésen kívül olyan speciális eszközökkel is rendelkeznek, melyek alkalmasak a romok alatt rekedt emberek felkutatására és mentésére - akár egy húsztonnás betontömb alól is ki tudják hozni a sebesülteket. Egyéni védőeszközeik nemcsak komfortosak, de rendkívül strapabírók is.

A HUNOR-ban megyénk önkéntesei is kiveszik részüket. Hat kiváló, elkötelezett és sokat próbált tűzoltónk képviseli Hajdú-Bihart a katasztrófavédelmi szakma krémjét magában foglaló, – bátran állíthatjuk - elitszervezetben. Az elitszervezet tényét igazolja a kiválogatás menete is. A HUNOR-ba való toborzás során a hivatásos katasztrófavédelmi szervek 350 jelentkezői közül, többszörös szűrő után 90-en tettek ünnepélyes esküt azon a hétvégén. A csapatnak októberben egy nemzetközi feltételrendszer alapján ENSZ szakértők előtt kell bizonyítaniuk egy embert próbáló 36 órás gyakorlat során szakmai, fizikai és mentális rátermettségüket. Amennyiben a szigorú vizsgán az állomány kiállja a próbát, nemzetközi nyilvántartásba veszik a HUNOR-t nehéz minősítésű városi kutató és mentőcsapat kategóriában. A minősítés jelentőségére utal az a körülmény, amennyiben egy katasztrófa sújtotta ország kormánya segítséget kér az ENSZ-től, a nemzetközi szervezet elsőként az általa minősített csapatokat kéri fel a mentésre. Érdekességképpen eláruljuk, hogy ebből összesen 12 van a világon. A tervek szerint 2013-ban a mentőszervezetet legalább 200 főre bővítené a katasztrófavédelem. Hasonló mentőszervezet még nem működött hazánkban, így a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet megalakítása valóban mérföldkő a hazai katasztrófavédelem történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!