Magyarország

2012.07.18. 12:01

Az LMP a kismamák kompenzációjának elmaradását kéri számon a kormányon

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Az LMP arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárásban jussanak hozzá az elmaradt kompenzációjukhoz.

Budapest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Az LMP arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent, hogy a kismamák minél hamarabb és minél egyszerűbb eljárásban jussanak hozzá az elmaradt kompenzációjukhoz.Szél Bernadett és Ertsey Katalin országgyűlési képviselők szerdai közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány a 80 ezer forintos jövedelempótlék igénylésére jogosult szülők háromnegyedét nem kompenzálta január 1-jéig visszamenőleg.

Emlékeztetnek arra: a minimálbért kereső szülők 8900 forinttal kevesebb gyedet kapnak, miközben a minimálbér háromszorosának megfelelő jövedelműek havi 8 ezer forinttal többet. A helyzetet rendezhette volna a kiegészítő pótlék.

Mint írják, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azonban csak 40 ezer támogatottnak küldte ki az igénylő lapot, annak ellenére, hogy az egykori Nemzeti Erőforrás Minisztérium korábban 80 ezer rászoruló szülővel számolt.

Az LMP politikusai arra is rámutatnak, hogy az igénylő lapot 29 ezren küldték vissza, és közülük is csak 19 ezren kaptak január 1-jéig visszamenőlegesen kiegészítést.

Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolják, hogy akik 2011. július 15. után váltak szülővé, egyáltalán nem kapnak kompenzációt.

Szél Bernadett és Ertsey Katalin úgy véli: az egykulcsos adórendszer visszásságait ellensúlyozni hivatott bérkompenzáció jól mutatja, hogy az Orbán-kormány csak a szavak szintjén figyel a családokra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!