Magyarország

2012.07.25. 11:54

Áder János Debrecenben - Gyógyszeripari parkot avatott a köztársasági elnök

Debrecen - Áder János köztársasági elnök avatta fel szerdán délelőtt a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Parkot Debrecenben, a Határ úti Ipari Park területén.

Debrecen - Áder János köztársasági elnök avatta fel szerdán délelőtt a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Parkot Debrecenben, a Határ úti Ipari Park területén.

A 6 milliárd forintból, zöldmezős beruházásként megvalósult létesítmény a hazai gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben érdekelt cégek, egyetemi és akadémiai kutató intézetek számára nyújt világszínvonalú infrastrukturális hátteret ahhoz, hogy termékeiket, technológiáikat kidolgozzák és a piacra bevezessék.

Hasznosítható tudományos eredményekben bíznak

A fejlődés igazi motorja nem a pénz, hanem az emberi gondolkodás, ebből születnek a sikertörténetek – hangsúlyozta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, amikor a debreceni Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park bejárata előtt átvágta a szalagot Kósa Lajos polgármester, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, illetve Miklóssy Ferenc, a Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnökének társaságában. A beruházással egy 10 500 nm-es alapterületű kutatóbázis jött létre, az épületben többek között kísérleti laboratóriumok és állatház kapott helyet. Olyan vállalkozások települnek majd be, melyek képesek magas hozzáadott értékű, piacképes, elsősorban új termékek előállítására.

– A Park példaértékű összefogással valósult meg; csak ez és a kemény munka hozhat eredményt – jelentette ki Bogsch Erik, utalva arra, hogy a létesítmény szakmai bázisát jelentő Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klasztert a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., a Richter Gedeon Nyrt. és a HBM Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította. – A tudományos központ célja a versenyképes biotechnológiai gyártás megteremtése. Reményeink szerint 2014-ben megindulhat a piacra kerülő termékek előállítása.

Pénz nélkül

A Suzuki autógyár nincstelen létrehozója pedálos szövőszék árusításával kezdte, az informatikai óriáscéget alapító Steve Jobs karrierje egy sufniból indult, a magyar Richter Gedeon pedig egy patikát vezetett, majd később a világ egyik legjelentősebb gyógyszergyárát – Áder János velük példálózott; akiknek nem volt pénzük, de voltak újító gondolataik.

– A most átadott létesítmány üzenete az, hogy az akarat, az energia és a tehetség mellé együttműködés is kell a versenyben való helytálláshoz – hangsúlyozta az elnök.

Miklóssy Ferenc szerint a növekedés és versenyképesség nem a beáramló tőkével arányos, hanem azzal a mértékkel, ahogyan a szaktudást a termékekbe vonják. Erre Magyarország a reformkorban vagy a két világháború között számos példát mutatott – emlékeztetett rá, hozzátéve: bízik abban, hogy sok jelentős találmány születik majd itt.

Jó gyakorlat

– Nagy segítség egy ügynek, ha egy város megtámogatja azt a maga eszközeivel. 2009-ben a DV Zrt. 25 százaléknyi részesedéssel szállt be a Klaszterbe, de csak addig marad benne, míg az a saját lábára nem áll – mondta Kósa Lajos, aki úgy véli, „sikerre ítéltetett a beruházás”. – A magyar szabályozási logikára jellemző sajnos, hogy a rossz gyakorlattal foglalkozik, azt próbálja megregulázni, a kiskapukat bezárni, holott ez teljesen reménytelen küzdelem. Ehelyett inkább a jó, működőképes gyakorlatokat kellene támogatni, segíteni hogy máshol is megvalósulhassanak – hangsúlyozta, utalva Debrecen fejlesztési politikájára. 

HBN-SzT | Fotó: Matey István

 

Gyógyszeripari innovációs központ Debrecenben - Áder: az együttműködés európai érték

Debrecen, 2012. július 25., szerda (MTI) - Az együttműködési képesség fontosságát hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán Debrecenben, amikor felavatta a város, a helyi iparkamara és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésével, 6 milliárd forintos beruházás eredményeként létrejött Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Parkot.    

A kooperáció képessége olyan európai érték, amiből itthon is jelentős eredmények születhetnek - mondta az államfő, az együttműködés jó példájának nevezve a debreceni beruházást.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hozzátette: a hatmilliárd forintból megvalósult, 50 százalékban az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós forrásból finanszírozott beruházás a hazai gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben érdekelt kis- és középvállalkozásoknak teremt világszínvonalú infrastrukturális hátteret.

A 10 500 négyzetméteres, korszerű kutatóbázist a bérlők előzetes igényeihez igazodva alakították ki, így olyan kutatás-fejlesztési és innovációs központ jött létre, amely megfelelő technológiával támogatja a gyógyszeripari ágazatban működő kkv-k egyedi és magas szintű igényeit, valamint technológiai inkubátor szolgáltatások széles skáláját képes nyújtani. Az épületben a többi között a XXI. század követelményeinek megfelelően felszerelt kísérleti laboratóriumok, állatház, injekciós gyógyszerformákat fejlesztő laborterület, valamint irodahelyiségek és konferenciatermek kaptak helyet. A debreceni Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park 120 kutatónak biztosít munkahelyet.

A Suzuki, az Apple és a Richter példájára utalva Áder János kijelentette: a fejlődés valódi motorját nem a pénz, hanem az emberi gondolat jelenti.

"A pénz fontos, nélkülözhetetlen eszköze, de nem hajtómotorja a fejlődésnek" - mondta az államfő, aki szerint a debreceni beruházás megvalósulásához az akaraton, a szorgalmon és a tehetségen kívül az együttműködés képessége is kellett.

Az új tudományos park érdekes és izgalmas hellyé teszi Magyarországot Európa és a világ gyógyszerkutatói számára - jegyezte meg Áder János.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere közölte, hogy a város 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Parkban.

Ugyanakkor Debrecen - mint mondta - nem kíván gyógyszereket fejleszteni, de kötelességének érzi, hogy támogasson minden ígéretes helyi vállalkozást.

Így teszi most is mindaddig, amíg a tudományos park "a Richter vezetésével a saját lábára áll" - fűzte hozzá a polgármester.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "példamutató együttműködés eredményének" nevezte a beruházást, megjegyezve: a kamara támogatja, hogy egy nagyvállalat összefogja a kisebbeket és lehetőséget teremtsen a számukra.

A parkba olyan vállalkozások települnek majd, amelyek további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, akadémiai kutatóintézetekkel együttműködve képesek magas hozzáadott értékű, export- és piacképes új, vagy továbbfejlesztett termékek előállítására, technológiák kidolgozására, piacra való bevezetésére.

A "science park" leendő vállalatai a Richter Gedeon Nyrt. kivételével jellemzően a magyar gyógyszerkutatás területén működő kis- és középvállalkozások, amelyek tevékenységük során nem elsősorban meglévő termékeiket, eljárásaikat tervezik továbbfejleszteni, hanem teljesen új K+F+I tevékenységet végeznek, ami által új piacképes termékeket, szolgáltatásokat, technológiákat hoznak létre.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!