Magyarország

2012.06.18. 17:06

Rogán: házszabálytól eltéréssel fogadhatják el a jegybanktörvény módosítását

Budapest, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé - közölte Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé - közölte Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.Kérdésre válaszolva Rogán Antal a módosítás lényegét úgy foglalta össze: a Monetáris Tanács érdemi kérdésekben döntéshozói helyzetben marad, de a végrehajtást nem vonhatja magához, az a jegybank vezetését illeti. Közölte: a házszabálytól való eltérés ügyében megkezdte az egyeztetést az ellenzéki frakcióvezetőkkel.

A politikus szerint a törvény elfogadása az utolsó akadály, aminek el kell hárulnia ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalások érdemben elkezdődjenek. Kijelentette: a Fidesz-frakció a kormány által leegyeztetett módosítást teljes mértékben támogatni fogja.

Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője vasárnap az MTI-nek azt mondta: a kormány ezen a héten terjeszti a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására tett új javaslatát, a jelenleg a Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítási indítványt pedig a kabinet visszavonja.

Rogán Antal utalt arra, hogy az üggyel kapcsolatban a hétvégén egyeztetett Varga Mihály a tárca nélküli miniszterrel, és a Fidesz képviselőcsoportja hétfőn Országgyűlésben támogatta a korábbi javaslat visszavonását.

Kérdésre válaszolva Rogán Antal közölte: tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan tárgyú levelet ír majd az Európai Unió illetékeseinek, amelyben jelzi, hogy a jegybank alelnök jelölésére vonatkozó jogával nem kíván élni Simor András jegybankelnök mandátumának lejártáig. Rogán Antal egy újabb kérdésre elmondta azt is, hogy a gazdasági bizottság elnökeként hasonló levelet ír majd, amelyben ő is azt jelzi, hogy nem kíván élni a jelölés jogával a monetáris tanács tagjait illetően.

Varga Mihály vasárnap az MTI-nek beszélt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levelet fog küldeni José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Mario Draghinak, az EKB vezetőjének, arról tájékoztatva őket, hogy a jelenlegi MNB-vezetés mandátumának lejártáig nem lesz további jelölés, kinevezés a tanácsba, illetve a jegybanki vezetésbe. Hozzátette: Hasonló tartalmú levelet küld majd a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal is, hiszen a monetáris tanács külső tagjainak jelölésénél ennek a testületnek van jogosultsága.

A tárca nélküli miniszter szerint az új módosítási javaslat - amelynek sürgős parlamenti tárgyalását kezdeményezik - azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át az MNB-törvényen, amelyeket a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) által működtetett szakértői csoport alakított ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!