Magyarország

2012.06.26. 13:47

Megszüntették a fővárosi szobrokra táblákat helyező LMP-s aktivisták elleni eljárást

 Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) – Megszüntette a január elsején a főváros több köztéri szobrára táblákat kihelyező LMP-s aktivisták elleni eljárást keddi, jogerős végzésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

 Budapest, 2012. június 26., kedd (MTI) – Megszüntette a január elsején a főváros több köztéri szobrára táblákat kihelyező LMP-s aktivisták elleni eljárást keddi, jogerős végzésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

    A három aktivista ellen a rendőrség rendzavarás, illetve garázdaság miatt indított eljárást, mert 2012. január elsején a Hősök terén, a Kodály köröndön és a Jókai téren is politikai tiltakozószövegeket, illetve idézeteket tartalmazó táblákat helyeztek el a köztéri szobrokon.

    A bíróság az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy az aktivisták nem követtek el kihívóan közösségellenes magatartást, amellyel zavart vagy riadalmat keltettek volna, és nem is volt ilyen szándékuk.

    A három aktivista a bíróságon elismerte, hogy ők helyezték el a táblákat. Elmondásuk szerint céljuk politikai véleménynyilvánítás volt. Az aktivisták egyebek mellett az új alaptörvény, a munka törvénykönyve és a házszabály módosítása ellen kívántak így tiltakozni.

    Az aktivisták jogi védelmét ellátó Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője perbeszédében alkotmányos alapjognak nevezte a politikai véleménynyilvánítást, így álláspontja szerint semmilyen szabálysértés nem történt január elsején.

    Az ellenzéki politikus a tárgyalást követően az MTI-nek azt mondta, hogy örül a döntésnek, egyben teljesen abszurdnak nevezte, hogy a könnyen eltávolítható politikai szövegek kihelyezése kihívóan közösségellenes magatartás lett volna.

    Schiffer András megfogalmazása szerint "a rendőrök azért jártak el, mert a politikai megfélemlítés most is működik a szervezeten belül és úgy gondolták, hogy a kormányt kritizáló, szokatlan megnyilvánulásokat meg kel torolni".

bvgy bcl bku

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!